2014. augusztus 21., csütörtök

Mint csillagok az égen

„Zúgolódás és vonakodás nélkül tegyetek mindent, hogy feddhetetlenek és romlatlanok legyetek, Isten hibátlan gyermekei az elfordult és elfajult nemzedékben, akik között ragyogtok, mint csillagok a világban...” (Fil 2,14-15)

Az örökös után áhítozó, de egyre korosabb és emiatt egyre elkeseredettebb Ábrámnak egy este ezt mondta a Mindenható: „Tekints fel az égre és számláld meg a csillagokat, ha azokat megszámlálhatod” (1Móz 15,5a). Ha Ábrám szót fogad és belekezd a csillagszámlálásba, nagyjából háromezerig juthatott volna; egy csillagfényes este a horizontunk felett állítólag ennyi csillag észlelhető szabad szemmel. Évezredekkel később Galileo Galilei (1564-1642) a távcsövének segítségével tízszer ennyi, vagyis nagyjából 30 ezer csillagot láthatott, de a 19. század közepén Friedrich W. Argelander csillagász már 324.198 csillagból álló csillag-jegyzéket állított össze. 2010-ben a világsajtó a következőt írta: „A Nature tudományos szaklapban megjelent friss tanulmány szerint a jelenlegi számítások 3 billiószor 100 milliárdra teszik az univerzumban található csillagok számát” (forrás: inforadio.hu). Modern felszereléseink ellenére nem állíthatjuk, hogy meg tudtuk számolni a csillagokat, vagyis Jeremiás prófétának még mindig igaza van: megszámlálhatatlan az ég serege (Jer 33,22).


Pál apostol a csillagokat állítja példakép gyanánt a filippibeli hívők elé. Noha rengeteg csillag van, az apostol nem azok számára, hanem fényerejükre mutat. Ezek az apró, de fényes pontok vezették egykor a hajósokat is. Nem véletlenül estek kétségbe Pál utastársai, amikor útban Róma felé „több napon át sem nap, sem csillagok nem látszottak” (ApCsel 27,20a). Ugyanilyen kétségbeejtő, ha mi sem látszunk, ha takarásban maradunk, vagy ha a véka alá bújunk. Azért éltet minket a mi Urunk, hogy világítsunk, és utat mutassunk az útkeresőknek. Tegyük ezt, és ragyogjunk rendületlenül, mint „csillagok e világban”! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés