2014. szeptember 10., szerda

A Lélek erejével

A zsidók ügyességét is dicséri, hogy képesek voltak elkészíteni a Szent Sátort és annak minden berendezését nomád, pusztai körülmények között. A szaktudás azonban kevés lett volna, ha Isten nem adja Lelkét: „Íme az Úr név szerint hívta el Bésaléelt ... és betöltötte őt Istennek lelkével, bölcsességgel, értelemmel és tudománnyal minden mesterségben...” (2Móz 35,30-31).

A sátor alakját, méretét, berendezési tárgyait nem az emberi fantázia szülte. Isten mindent pontosan megmutatott és elmondott Mózesnek, amikor a hegyen beszélgetett vele. Ezt a látomást kellett megépítenie Bésaléelnek. De hogyan? Hogy tudná elkészíteni a sátort, hiszen annak mennyei mintáját nem ő, hanem Mózes látta? Nem lett volna egyszerűbb, ha Mózesnek annak idején ezt mondja Isten: „Gyere fel hozzám a hegyre és hozd magaddal a mérnökeidet is”? Ezt a furcsa helyzetet a Lélek oldja meg. Lakozást vett Bésaléelben, aki ettől kezdve tudta, hogy mit látott Mózes!
Persze az is előfordul, hogy nem jön a Lélek, vagy nem úgy, ahogy mi szeretnénk. Ettől azért ambícióink még vannak. Egy újszövetségi történet jól ábrázolja ezt a helyzetet. Péter, Jakab és János felkísérik az Úr Jézust a megdicsőülés hegyére, ahol Jézus elváltozik és megjelenik mellette Illés és Mózes. Miközben beszélgetnek, Péter előáll a sátorépítés gondolatával: „Uram, jó nékünk itt lennünk. Ha akarod, építsünk itt három hajlékot, neked egyet, Mózesnek is egyet, Illésnek is egyet” (Mt 17,4).
Az ószövetség elmeséli, hogy micsoda dilemmát jelentett Salamonnak a templomépítés. Ő így imádkozott: „De kinek volna annyi ereje, hogy neki házat csinálhatna? Az ég és az egeknek egei őt be nem foghatják, s ki vagyok én is, hogy neki házat csinálhassak?” (2Krón 2,6). Nos, ennek a dilemmának nyoma sincs Péternél. Egy balta, néhány suhintás, és már áll is a hajlék – gondolhatta. Szimpatikus lehet ez a „menjünk és tegyük” lelkesedés, mely azonnali eredményeket kínál. A hétköznapokban is találkozunk a jelenséggel. Mert például hogy lehet étrend-, élet- és gondolkodásmód-változtatás nélkül a lehető leggyorsabban lefogyni? A választ sokszor egy-egy kapszulába rejtik. Nincs veríték, munka, csak egy pirula, amitől várjuk a csodát.
Bésaléel munkája aprólékos és nehéz volt, ami sokszor talán a tervezőasztal mellett, látható eredmények nélkül zajlott. Ezért (is) kellett a Lélek, aki naponta inspirálta, erősítette, hogy elkészülhessen a hajlék.
Rengeteg kérdőjelet látunk magunk körül a nagyvilágban, társadalmunkban vagy akár gyülekezeteinkben, melyek kiegyenesítéséhez nem elég a lelkesedés. A valós megoldások megtalálásához ez kevés, ha nem jön a Lélek, aki kitartást és erőt ad, aki képessé tesz arra, hogy pusztai körülmények között is megvalósulhassanak a mennyei álmok.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés