2013. január 8., kedd

Hajjim rabbi így gondolta

Hadd osszak meg mindenféle kommentár nélkül néhány idézetet Hajjim rabbitól, aki 1783-ban született és 1876-ban halt meg. Íme:

"Miért a Mórijja és nem a Sinai-hegyen épült a Templom? Mert az a hely, ahol az ember kész feláldozni magát az égért, fontosabb a Mindenhatónak, mint az, ahol a Törvényt adta."

"Mi különbözteti meg a szótlan bölcset a szótlan bolondtól? Az, hogy a bölcs nem bánja meg szótlanságát."

"Nézz körül! A mesterműveket mindenütt ápolgatják és megbecsülik, miközben az ember - Isten remekműve - a porban hever."

És végül két jóslat:
"Eljön az a nap, amikor a világ népei annyira gyűlölni kezdik a zsidókat; akkora szenvedéllyel és oly hevesen gyűlölik őket, hogy a zsidóknak nem lesz más választásuk, mint hogy visszatérjenek őseik földjére. És akkor, jaj nekünk, jaj nekik, mert az lesz a megváltás kezdete."

"Eljön az a nap, amikor az emberek feladják mások és maguk gyűlöletét; eljön az a nap, amikor minden elveszíti összetartozását, amikor nem lesz kapcsolat az ember és arca, a vágy és tárgya, az emberek és külsejük között; eljön az a nap, amikor nem lesz kapcsolat kérdés és válasz között, a példabeszéd és a példabeszédek értelme között."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés