2013. január 16., szerda

Így változik meg a világ

Mit tehet az, aki eljátszotta minden esélyét, aki feslett élete miatt a társadalom aljára, peremére csúszott? Van visszaút? Mit kell tenni ahhoz, hogy egy ilyen ember ismét hitelt érdemlő legyen, hogy újra hallgassunk rá, hogy odafigyeljünk arra, amit mond?

Samáriában élt egy asszony. Lecsúszott, perem életet élt. Ennek bizonyítéka, hogy öt férje volt, a mostani meg nem az. Milyen nő az, akinek nem volt jó öt férfi közül egy sem? De meg is fordíthatjuk a kérdést: micsoda nő az, aki nem volt jó egyetlen férfinak sem? Ha a nő azt merészelte volna mondani, hogy "nem bennem volt a hiba", öten kiáltották volna az ellenkezőjét.

Hogy mit gondolok róla én? Talán azt, amit a többi samáriai: nehéz természetű, kibírhatatlan, állhatatlan, feslett életű... Talán így volt, talán nem. Az mindenesetre bizonyos, hogy nem érezte jól magát abban a városban, hiszen dél körül ment vizet meríteni a kúthoz. Mindenkinem így volt jó; ő sem vágyott mások társaságára, mások sem vágytak az övére. Egyébként is, kellemetlen egy ilyen asszonnyal együtt sétálni, beszélgetni. Ki vállalná az esetleges kritikát, mások megvető tekintetét? Jézus mégis beszédbe elegyedett vele. Mindössze néhány mondatos beszélgetést olvasunk, de ennek következtében az asszonyt mintha kicserélték volna. Első cselekedete, hogy visszafut a városba és beszélni kezd azokhoz, akik feslettnek, állhatatlannak, nehéz természetűnek tartották. A legérdekesebb dolog viszont csak ez után történt. Merthogy az emberek nem mentek el a tekintélyét vesztett asszony mellett, hanem meghallgatták, sőt, komolyan vették.   Ugye milyen érdekes? Eddig kerülték, most meghallgatják! Bizonyára ezt követően is akadtak olyanok, akik nem szabadultak meg előítéleteiktől, de szép számmal lehettek olyanok, akik be- és elfogadták ezt az asszonyt. Hogy miért? Mert korábban Jézust is befogadták azáltal, hogy felismerték: ő a világ üdvözítője.

Hiszem, hogy ma is van visszaút a mélységből. Az igazi megújulást viszont nem egy újabb partner, vagy az anyagi körülmények jobbra fordulása fogja elhozni, hanem - ahogy az asszony esetében is - egy őszinte beszélgetés a Krisztussal, a világ üdvözítőjével. Hiszem, hogy ez ma is működik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés