2012. július 18., szerda

Működik?

"Olyan vallásra van szükségünk, amely működik" - írta William James a XX. század elején. Lépten-nyomon találkozom olyanokkal, akik ezt a szellemi örökséget képviselik, akiknek mindennél fontosabb a működő vallás, a működő hit.

A tisztánlátás végett persze nem árt pontosítani, hogy mit értünk működés alatt. Az egyik legdivatosabb felfogás szerint ez azt jelenti, hogy ha imádkozom, akkor válaszképpen Isten meggyógyít, megsegít, munkát ad... Ha ez nem történik meg, akkor ki kell deríteni, miért nem "működött" az imádság. E felderítő művelet végállomásaként az ember eljut önmagához, és megállapítja: saját hitetlenségem gátolta meg az Isten működését. Ezt önmarcangolás, önvádlás, vagy akár a fanatizmus felé való elhajlás követheti, amikor arra a következtetésre jut az ember, hogy Isten kezének "beindításához" nem volt elég 10 nap böjt, ezért most 20 napig fogok éhezni.  

Aki ezt a felfogást követi, egyfajta teljesítménykényszerben éli életét. Valaminek mindig történnie kell, ráadásul úgy, ahogy ő imáiban elmondta. Az ilyenek számára ajánlanám a Zsidókhoz írt levél tanítását, ahol egy sereg "nem működő hitű" emberrel találkozunk. Idézet a könyvből: "Mások pedig megcsúfoltatások és megostoroztatások próbáját állották ki, sőt még bilincseket és börtönt is; megköveztettek, kínpróbát szenvedtek, szétfűrészeltettek, kardra hányattak, juhoknak és kecskéknek bőrében bujdostak, nélkülözve, nyomorgattatva, gyötörtetve..." (Zsid 11, 36-37). Vajon ők nem szerettek volna meggyógyulni, megszabadulni, megmenekülni? Vajon ők, vagy szeretteik nem kérték Isten közbeavatkozását? Lutzer, amerikai teológus írta: "Kérdezzétek meg azokat, akik Istenhez fordultak gyógyulásért, és mégis valamilyen, az emberi méltóságot leromboló betegségben haltak meg. Ha a mi véges megfigyeléseinket vesszük alapul, akkor a kereszténység bizony nem mindig működik". 


Én is keresem a vallás működő oldalát, de nem csak a gyógyulásokban, feltámadásokban, jelekben és csodákban. A Biblia szerint ugyanis maga a Sátán is tud ilyeneket produkálni. Egyet viszont nem tud: szeretni. Ha valaki a "működő" Istennel akar találkozni, akkor nem a csodák, hanem a minden határt átlépő szeretet fogja lenyűgözni. Saját életünk is így válik működővé, ha szeretni tudunk - még az ellenséget is.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés