2012. június 26., kedd

Állj ellene!

Elkezdődött a nyár, de nem tétlenkedünk. Feleségem hamarosan vizsgázik, ezért az elmúlt napok az ún. terepnapló írásával teltek. Reggeltől estig esetleírásokkal, problémamegoldó modellekkel és a szociális munka egyéb rejtelmeivel foglalkoztunk. Már az én fejem is zsongott. De nem csak feleségemnek van kötelezettsége.

Jonatánék az Egri csillagokat kapták kötelező olvasmányként. Mondanom sem kell mennyire "örült" neki. Megbeszéltük, hogy ha minden nap 10 oldalt elolvas, akkor minden gond nélkül végez vele a nyáron. Jól halad, már közel 100 oldalon túl van.

Hogy ne csak szavaimmal serkentsem, úgy döntöttem, hogy én is elolvasom a könyvet. Egyébként meg kell jegyeznem, hogy most sokkal élvezetesebb és érthetőbb olvasmány, mint volt 25 évvel ezelőtt. A regény elején a 7 éves Gergő és az 5 éves Vicuska a patakban fürdik, amikor észrevesznek egy törököt. Rögtön elbújnak, de lovukat nem tudják elrejteni. A török meglátja a lovat, majd a gyerekruhákat is. Tudja, hogy Konstantinápolyban jó pénzt kaphat értük. De hol bujkálnak a gyerekek?

Gergőék úgy lapultak a fűben, hogy a török talán soha nem találta volna meg őket, ezért cselhez folyamodott. Fügét ígért a kicsiknek. Az ötlet jó volt, de Gergőék nem dőltek be a trükknek. A füge nem érdekelte őket. Ekkor viszont a török rátapint a lényegre: "Ha nem jössz, elviszem a lovadat!" Előbb Gergő, majd Vicuska is előjött; fogságba estek.

A Sátánnak is megvannak a maga trükkjei. Néha olyan csábításokkal áll elő, melyekre ha nem is könnyen, de mégiscsak nemet tudunk mondani. Amikor viszont azt akarja elvenni, amihez kötődünk, ami a mienk, akkor bizony nehéz ellenállni. Sok ember mindent megtesz például az egészségéért. Ha már nem segít az orvos, a gyógyszerek, akkor jön a természetgyógyász, a jós, a varázsló... Mindegy milyen áron - gondolják - csak szűnjön a baj. De vigyázat: a török sem adni akart, hanem elvenni. Sátán bármit kínáljon is, a célja a régi: lopni, ölni pusztítani. Ezért bármivel kecsegtet, vagy fenyeget is, jusson eszünkbe a Biblia óvása: álljatok ellene az ördögnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés