2012. október 1., hétfő

Idősek világnapja


Ma van az idősek világnapja. Világszerte körülbelül 600 millió hatvan év feletti személy él, de számuk folyamatosan növekszik. 

Az idős ember lehet tapasztalt, bölcs, életvidám, kreatív, jó tanácsokat adó, de lehet rigolyás, örökké bosszankodó, mindenbe beleszóló, életunt, siránkozó, magába forduló is. Azt hiszem, hogy manapság ritkán látni jó, követhető példát, de azért nem lehetetlen.  

A múlt héten hallgattam és jegyzeteltem le a 90 éves Kurgyis József vallomását, bizonyságtételét. Mind a mai napig aktív lelki- és fizikai életet él. Lelkipásztori szolgálatát ez év szeptemberében adta át Pilisen, de az igehirdetést továbbra is végzi. Tudja, hogy szükség van rá, és a fiatalabbak is úgy érzik, hogy Józsi bácsi tanácsai nélkül szegényebbek lennének. De nézzük az idős kor másik oldalát is!

Egyszer egy diák megkérdezte tőlem, hogy a "tiszteld apádat és anyádat" bibliai parancs az olyan szülőkre, nagyszülőkre is vonatkozik-e, akik nem szolgáltak rá a tiszteletre. Sajnos sok olyan szülő van, akik valóban nem szolgáltak rá mások tiszteletére, akik nem adtak jó példát utódaiknak. De egyet azért ne feledjünk: a mi gyermekeink abból tanulják meg hogy kell a szülőt tisztelni, ahogy mi tiszteltük a mi szüleinket. Ha örökké csak a bántás, a kritika, a meg nem értés hagyja el a szánkat, félő, hogy előbb-utóbb ugyanezt halljuk vissza saját gyermekeink szájából is. Ha viszont tiszteljük a nem tiszteletre méltót is, megszakad az ördögi kör, és ha máshonnan nem is, de gyermekeinktől visszakapjuk annak idején azt a szeretetet, amit annak idején mi osztogattunk. Így is meg lehet könnyíteni saját öregségünket. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés