2013. július 16., kedd

Isten szemmel tart!

„Te ismered ülésemet és felkelésemet, messziről érted gondolatomat” - írja Dávid a 139. zsoltárban. Másutt, Jeremiás Siralmaiban más hangsúllyal jelenik meg ugyanez a kép: "Hallottad Uram az ő szidalmazásukat, minden ellenem való gondolatukat; Az ellenem támadóknak ajkait, és ellenem való mindennapi szándékukat. Tekintsd meg leülésüket és felkelésüket; én vagyok az ő gúnydaluk" (Sir 3,61-63).

Két sóhaj Isten felé. Dávidé egyfajta hálaadás, amit a király Isten gondviselése nyomán érzett, aki mindent tud róla, még a gondolatait is. Jeremiás sóhaja más töltetű. Ő kéri, sőt, szinte felszólítja az Örökkévalót: tekintsd meg leülésüket... Vagyis tartsd őket szemmel amikor leülnek, hogy cselt szőjenek ellenem és akkor is, amikor felkelnek - nyilván azért, hogy tervüket kivitelezzék. A tehetetlen ember kérése ez. Tudom, hogy cselt szőnek, tudom, hogy veszélyben vagyok, de nem tudok védekezni. Vajon mit eszeltek ki? Mérget kevernek ételembe, vagy egy utcasarkon támadnak rám, esetleg legjobb barátomat bérelték fel ellenem? Ilyenkor jön az üldözési mánia meg a paranoiás félelem. Eltűnnek a határok, nem tudom, hogy ki ellenség és ki barát. Senkiben sem bízom meg, még a zárt szobám négy falában sem, mert még annak is "füle lehet". 

Eszembe jut Dániel, akinek megtiltották, hogy imádkozzon. Tudta, hogy az életével játszik ha leborul és azt is sejthette, hogy árgus szemekkel figyelik rosszakarói. Dániel viszont mit sem törődött ezekkel; élte tovább jól megszokott életét. 

Veszélyben vagyunk? Áskálódnak ellenünk? Rosszakarók támadnak ránk? Ha így van, az elég nyomasztó. Választhatjuk a félelmet, gyanakvást, rettegést és Jézus tanítványaihoz hasonlóan magunkra zárhatjuk az ajtót is, de bizonyára nem ez a célravezető. Dániel nyugalmának titka talán abban rejlett, hogy tudta: Isten úgy az ő, mint ellenségei leülését és felkelését is ismeri. Ha így van, ha hiszek ebben, nincs miért aggódni még akkor sem, ha mások gúnydalának én vagyok a főszereplője. Szóval ne aggódjunk, mert Isten szemmel tart minket, sőt, még az ellenünk támadókat is.      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés