2012. április 13., péntek

Hallgatni arany

Egyik nagypapámat sem ismertem; mindketten még a születésem előtt meghaltak. Anyai nagyanyámmal sem tölthettem sok időt, hiszen még nem voltam négy éves, amikor a Teremtő elszólította. Éppen ezért a Cartoletti mamáról őrzöm a legtöbb emléket. 

Egy utcányira lakott tőlünk, így volt idő, amikor minden nap átsétált, leült a konyhaasztal mellé és mesélt. Gyerekként jókat mulattam azon, hogy mindig ugyanazokat a történeteket mondta el semmit sem törődve azzal, hogy már százszor hallottuk. Persze nem ő volt az egyetlen, aki így "untatja" az utókort.

Később rájöttem, hogy nem véletlenül működnek így az idősek, nem véletlenül mesélik el újra és újra az egész életüket. Merthogy mást már nem tudnak adni, csak ezt: történeteiket, sok évtizedes tapasztalataikat. Ez persze túl unalmasnak tűnik, meg túl sietősek is a dolgaink ahhoz, hogy türelmesen hallgassunk. A bátrabbja el is mondja: "Mama, ezt már százszor mondta". Aztán később, amikor a mama már nincs, mit nem adnánk azért, hogy csak még egyszer halljuk a történeteket, mert bizonyos részletekre már nem emlékszünk elég jól.

Aztán ahogy telik az idő, azon kapjuk magunkat, hogy mi is újra meg újra ugyanazokat a történeteket meséljük el gyerekeinknek, unokáinknak. Miért? Mert ezek a nevek, események, történések nyomot hagytak bennünk, fontossá váltak számunkra és akarjuk, hogy fontosak legyenek utódainknak, és tanuljanak mindabból, amin mi átverekedtük magunkat.

Meglehetősen unalmas olvasgatni a bibliai nemzetségtáblázatokat. Egyik név a másik után, melyek számunkra semmit sem mondanak. Annak idején a zsidó nagyszülők újra meg újra elmondták utódaiknak őseik életét. Nem volt tévé meg internet, ezért leültek az esti tábortűzhöz és meséltek Noéról, Mózesről, Jóbról és a többiekről. A gyerekek először talán csak mosolyogtak, de később megértették az üzenetet. Megértették, hogy miért olyan fontos nagyapának újra meg újra elmondani a régmúlt dolgait. Így, mesélve, történetekben adták tovább életüket, hitvallásukat. Ma is ez történik, amikor egy szülő, nagyszülő mesélni kezd: átadja az életét. Nem lenne más feladatunk, mint hallgatva figyelni és megérteni a történetekben elhangzó kudarcok és sikerek tanulságait, és megérteni a szülők, nagyszülők hitvallását. Figyeljünk, hallgassunk amíg lehet és engedjük, hogy elődeink átadják életük alatt összegyűjtött kincseiket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés