2012. május 16., szerda

Mi lesz velünk 20 év múlva?

A Család- és Ifjúságsegítő Szolgálat munkatársaként tegnap Papkeszin jártam a helyi református általános iskola 8. osztályos tanulóinál. Egy kellemes, jó hangulatú, családias intézményről van szó, ahol a diákok illemtudóak, a tanárok kedvesek, segítőkészek voltak.

Mivel ezek a diákok néhány hét múlva befejezik általános iskolai tanulmányaikat, ezért a jövőről beszélgettünk, pontosabban arról, hogy milyennek látják a világ, valamint saját életük jövőjét. Az egyik feladatban azt kértem a csoportokra osztott osztálytól, hogy néhány mondatban írják le, hogy szerintük milyen lesz az élet 20 év múlva, vagyis 2032-ben. Az egyik csapat a tudomány-technika, a másik a család, a harmadik az ifjúság témakörén belül írta le gondolatait. Érdekes megállapítások születtek. A tudomány-technika csapat szerint addigra gyógyítani tudják a rákot, nem lesznek fertőző betegségek és a tudomány a legtöbb olyan dologra választ tud adni, ami ma még kérdéses. Ehhez képest a családdal kapcsolatban a másik csapat azt írta, hogy még több lesz a válás, egyre kevesebb gyereket fognak vállalni, a gyerekeket alig merik kiengedni majd az utcára a veszélyek miatt, nem jut idő a családra, és mivel mindenki rohanni fog, ezért nem lesz idő például főzni és egészségesen táplálkozni.

Beszélgetésünk során megállapíthattuk, hogy a tudomány nem tud mindenre választ adni, nem tudja az emberiséget minden gödörből kisegíteni, még ha szeretné is ezt elérni. Ez viszont nem jelentheti azt, hogy fel kell adnunk a küzdelmet. Az egyik nagyon fontos dolog, hogy most, amikor a jövőt tervezzük, legyünk tisztában önmagunkkal. Szerezzünk szilárd alapokat, mert jó életet csak jó alapokra lehet építeni. Jó volt hallani, hogy ők miként gondolkodnak erről. Éles kritikával illették a trendek követőit. Láttam, hogy már korábban eljutottak arra a pontra, hogy nem jó mindig az aktuális irányzatok mellé sodródni, mert így hamar elfelejti az ember, hogy ki is ő valójában. Az egyik fiú valahogy úgy fogalmazott, hogy most sokan Quantum XXL pólóban járnak, mert az a divat. Két hét múlva aztán váltanak, mert akkor más lesz a divat. Érezték, hogy az ilyen "életcélok", elvek nem vezetnek sehova.

Érdekes dolgok sültek ki a "Mire költöd az életed?" című játék során. A játék szabályait és folyamát most nehéz lenne leírnom, ezért csak a lényeg. Mindig felajánlok a fiataloknak két választási lehetőséget. Például: mire lenne inkább szükséged, egy házra, vagy egy sportkocsira? Mindenkinek 10 kártyája van, ami az életét jelképezi. Ezekkel "megvehetik" vagy az "A", vagy a "B" lehetőséget, vagy egyiket sem, de mindkettőt egyszerre nem kérhetik. Nem tudják, hogy hány kérdést fogok feltenni, ezért bölcsen kell gazdálkodni a kártyákkal. Házat már egy kártyáért is lehetett venni, de például az egészséges család 3 kártyába került. Volt, akinek a játék közepén elfogytak a kártyái, de olyan is akadt, akinek a játék végén még volt költeni valója. Ugye, hogy nem is olyan egyszerű beosztani erőnket, időnket, tehetségünket?

A játék folyamán kérdezgettem tőlük, hogy pl. milyen házról, társról, barátról álmodoznak. Nagyon örültem annak, hogy őszintén és nagyon jó hozzáállással álltak a kérdésekhez. Az nem lepett meg, hogy ebben a korban még annyira nem vágynak házastársra, de az igen, hogy kivétel nélkül mindenki vágyott igaz barátra, valamint egészségre. Amikor a játék végén megkérdeztem, hogy melyik vételt tartják a legjobbnak, a nagy többség az egészséges családot választotta. (Ha lett volna rá lehetőség, szívesen elmondtam volna nekik, hogy az egészség nem csak a testet, hanem a lelket is kell, hogy érintse. Talán majd legközelebb.)

Úgy vettem észre, hogy az együtt töltött időt élvezték és nem csak ők, hanem a két tanárnő is, akik ott ültek a diákok között. A nap végén az igazgatóhelyettes asszony is kifejezte, hogy szeretné, ha jövőre is találkoznánk. Remélem, hogy így lesz, mert én magam is nagyon sok pozitív, lelki erőt adó élménnyel gazdagodtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés