2012. március 23., péntek

Házasságpróba

"Azért bocsásd ki csak a te kezedet és verd meg őt csontjában és testében..." (Jób 2,5)

Íme egy sátáni tanács Jób tönkretételére. A kísértő a kisemmizéssel és a gyerekek megölésével nem érte el a kívánt célt. Pedig tudta mit csinál. Ma már mi is tudjuk, hogy az elszenvedett lelki trauma hatására az embernél pszichés zavarok jelentkezhetnek, melyek akár végzetes következményekkel is járhatnak. Sátán tudta, hogy az emberi lélek nem bír ki mindent, tudta, hogy sebezhetőek vagyunk.

2009 júniusában lezuhant egy Air France gép; a fedélzetén utazó 228 ember - köztük öt magyar - életét veszítette. Az egyik áldozat egy 11 éves komlói fiú volt, kinek halálhírére az édesanya több idegösszeomláson is átesett. Sajnos az asszony később öngyilkos lett.

Jób egy nap alatt négy szolgájától kapott tragikus híreket. Sátán úgy gondolta, hogy ennyi pont elég ahhoz, hogy az ember összeomoljon, befelé forduljon és önkezével véget vessen életének. Rafinált támadás volt ez. Isten ugyanis nem engedte meg, hogy Sátán kinyújtsa kezét Jóbra és elvegye életét. Sátán viszont remélte, hogy erre nem is lesz szükség, mert a trauma hatására Jób majd végez önmagával. Nem így történt, ezért újabb támadás következett.

"Csontjában és testében" verte meg a Gonosz az Isten szolgáját. Ezt a kifejezést már a Biblia elején is olvassuk, amikor Ádám így örvendezett: "ez már csontomból való csont és testemből való test" (1Móz 2,23). Úgy gondolom, hogy Jóbnak nem is a fekélyek, hanem felesége hozzáállása, istentagadásra bátorító, elkeseredett szavai jelentették a legnagyobb keserűséget. Kihátrált mögüle élete legbiztosabb támasza, segítőtársa, a testéből és csontjából való.
Az Ördög tudta, hogy sokkal nagyobb a teherbírásunk, ha segítjük, erősítjük egymást, ha van támaszunk. Rengeteget kibírunk, ha rendezett, Istentől megáldott a párkapcsolatunk. Ha viszont az ördögnek sikerül éket vernie, ha saját testünkön és csontunkon keresztül indíthat ellenünk támadást, akkor nagy a bukás esélye.

Ez a történet is arra hívja fel a figyelmem, hogy a jó házassághoz idő kell. Időt kell szánni saját "csontunkra és testünkre", ápolni kell az egymással való kapcsolatot, hogy az erős hátteret biztosítson a legnagyobb próbatételek idejére is. Becsüljük meg a házasságot és házastársunkat, hogy egymást segítve megállhassunk a kísértések között is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés