2013. április 10., szerda

Ez nem bújócska!

Jézus feltámadása után a tanítványok eszeveszett Mester-keresésbe fogtak. Nem tudták elképzelni, hogy hova lett Uruk. Mária számára is hasonlóan talányos volt az ügy, ezért még a kertésznek hitt személyben is a gyanús alakot látta; ki tudja, talán ő vitte el a holttestet.

Lukács beszámolója szerint húsvét vasárnap az asszonyok értek oda először a sírhoz. Beléptek, de senkit nem találtak ott. Az evangélium így írja le az itt történteket: "És lőn, hogy mikor ők e felett megdöbbenének, ímé két férfiú álla melléjök fényes öltözetben: És mikor ők megrémülvén a földre hajták orczájokat, azok mondának nékik: Mit keresitek a holtak között az élőt?" (Lk 24,4-5)

Az angyali kérdés egyúttal útmutatás is: ne a holtak között keressétek Őt! Ne a szokásaidban, templomok évszázados köveiben, szobrokban, liturgiában akard megtalálni - nem lesz ott. De hát hol található meg a Mester? Veszélyes ez a kérdés. Hogy miért? Mert azt sugallja, hogy Jézus bújócskát játszik velünk; elbújt és kíváncsi rá, hogy megtaláljuk-e, vagyunk-e olyan ügyesek-okosak, hogy felfedjük hollétét. Szó nincs erről. Keresés alatt inkább a kapcsolatfelvételt értjük. Élnek körülöttem olyan emberek, akikről tudom, hogy melyik házban laknak, milyen autójuk, hány gyermekük van, esetleg még azt is, hogy mi a nevük, de többet nem. Soha nem beszélgettem velük, ezért nem ismerem szívük vágyait, terheiket, örömeiket... Jézussal kapcsolatban is lehetünk így. Sokaknak ismerős lehet a neve, tudnak róla néhány bibliai történetet, esetleg egy-két imára is emlékeznek, de ennél többet nem jelent számukra. Más jellegű viszonyra utal Máté evangéliuma, amikor így fogalmaz: "Mert a hol ketten vagy hárman egybegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük" (Mt 18,20). Ott van, mert az a kettő-három kíváncsi rá, vele akar lenni, többet akar megtudni róla. Ez a kettő-három félretette a "holt dolgokat", a földieket, hogy találkozhasson az Élettel.

Találkozni akarunk Jézussal? Jobbat ajánlok: élni akarjunk vele. Ha ezt igazán szeretnénk, nincs akadály, Ő kész a kapcsolatfelvételre, hiszen már az ószövetségi ige is erre bátorít minket: "Engem keressetek, és éltek!" (Ám 5,4) Legyen így!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés