2013. április 1., hétfő

Feltámadt az Úr!

Nem tudjuk megmagyarázni a feltámadást. A tudomány eszközeivel mérhetetlen, bizonyíthatatlan. Csak azt tudjuk bizonyítani, hogy aki egyszer meghalt, annak teste az enyészeté lesz, vagy ahogy a Biblia írja: porból vétettünk és ismét porrá leszünk. 

Ha a húsvéti feltámadást a logika eszközeivel próbáljuk magyarázni, kudarcot vallunk. De ki mondta, hogy ezt a megközelítési módot kell választanunk? Persze a kísértés azért ott van, hiszen manapság amit nem tudunk a logika, az ész, a tudás oldaláról alátámasztani, az nincs is. A többi csak babona - mondják a mai "főpapok", a tudomány jeles képviselői. Számukra most is hihetőbb a lopós verzió: a tanítványok éjjel ellopták Jézus testét. Ők és sokan mások ebben tudnak hinni.

Először Mária sem tudta mit higgyen amikor az üres sírt látta. "Elvitték az Urat a sírból" - mondta Péteréknek. De kik voltak a tolvajok? Teljes tanácstalanság... Aztán találkozik valakivel, akit a kertésznek hitt. Őt is meggyanúsítja: "Uram, ha te vitted el őt, mondd meg nekem, hová tetted őt, és majd én elviszem". A történet ekkor vett érdekes fordulatot, ugyanis a kertésznek hitt személy csak ennyit mond: Mária. Az asszony azonnal tudta kivel van dolga, tudta, hogy Jézussal találkozott.

Hogy ez csak egy szép mese? Nem, senki ne gondolja. Mesékért nem szokás üldözéseket indítani, vért ontani és életet adni. Márpedig a későbbiekben ez történt. A tanítványok mártírhalált haltak. Életüket adták a hitükért de nem bánták, hiszen hitük szilárd alapokon nyugodott. Ők tudták mit láttak, mit éltek át. Jánosról írja az ige miután odaért az üres sírhoz és betekintett abba, hogy: látott és hitt. Ezért a hitért üldözték évtizedekkel később Patmosz szigetére és ezért a hitért kellett annyi szenvedés kiállnia nem csak neki, hanem tanítványtársainak is. Ők tudták mit, kit láttak és miben, kiben hittek.

És mi? Rendelkezünk ezzel a mozdíthatatlan hittel? Hiszünk a feltámadásban, Jézus Krisztus feltámadásában?     És találkoztunk már vele, a feltámadottal? Ez a találkozás ma is életváltoztató, reményt, örömöt hozó. Éljünk hát a lehetőséggel és legyen élő, valóságos kapcsolatunk az Úrral, a feltámadt Jézus Krisztussal!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés