2013. április 5., péntek

Megszámláltattunk és híjával találtattunk

Március 28-án jelentek meg a 2011-es népszámlálás első hivatalos adatai, melyek közül általában két dolgot emelnek ki: nőtt a magukat romának vallók aránya (a 2001-es adatokhoz képest 205 ezerről 315 ezerre), valamint drasztikusan csökkent az úgynevezett történelmi egyházakhoz tartozók száma. Ezen felekezetek több mint kétmillió tagot veszítettek - de ezt nem mindenki gondolja így.

Az elkövetkezendő hónapokban bizonyára az egyházi vezetők is értékelik a nyilvánosságra hozott adatokat, így majd ők is kommentálják azok eredményét. Illetve már kommentálták is. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága így nyilatkozott: "Amint azt már a népszámláláskor is szóvá tettük, erre a kérdésre a számítógépes rendszer napokig egyszerűen nem fogadta el a választ, ha valaki „katolikus”-nak vallotta magát, és ebben az értelemben tájékoztatták a számlálóbiztosokat is. Ugyanakkor a kérdésfelvetés is eltért a korábbi népszámlálásokétól, így az eredmények nem alkalmasak az összevetésre. Mindezek alapján a nyilvánosságra hozott adatokat a vallási hovatartozásra vonatkozóan nem tudjuk mérvadónak tekinteni." Vagyis a katolikus álláspont szerint a 2001-es 5.558.961-ről azért csökkent 3.871.881-re a magukat katolikusnak vallók száma, mert a számítógépes rendszer napokig nem működött, illetve nem volt egyértelmű a kérdésfelvetés? Remélem, hogy a közlemény megfogalmazói is érzik szavaik komolytalanságát és azt, hogy ennél sokkal mélyebb önvizsgálatra van szükség például azért, mert a történelmi felekezetek esetében az országos átlagnál is kevesebb a gyermek (14% helyett 12%), viszont sokkal több az idős (23% helyett 31%) ami egyébként nem baj, de a jövő szempontjából elgondolkoztató.

Amióta megválasztották az új katolikus pápát, az újságok címlapján van. Hol börtönt látogat, hol nők lábait mossa meg, vagy gyermekeket vesz kezébe és imádkozik értük. Számtalanszor kifejezte, hogy számára a szegények, elesettek fontosak és úgy tűnik, hogy Argentínában megtanulta, hogyan kell megszólítani őket. Ferenc egy "szegény" egyházat akar, ahol nem a külsőségek számítanak. Így legyen. A nála tapasztalható közvetlenséget, emberközeliséget hiányolom a magyar eklézsiából és úgy tűnik, vannak még néhány százezren, akik hasonlóan éreznek.

Jézus Krisztus a hétköznapi emberek között élte az életét, ott, ahol megszólíthatta őket, és ahol őt is megszólíthatták. Talán nem véletlen, hogy nem fogott templomépítési projektbe. Mi megtettük, most pedig azon tanakodunk, hogy a híveket hogyan küldjük vissza az emberek közé. A templomfalak mögött ugyanis szabadon végezhetjük liturgiánkat, csodálkozó, vagy éppen kritizáló tekintetektől mentesen imádkozhatunk és énekelhetünk, füstölhetünk, csengethetünk, tömjénezhetünk. Így mindenkinek jó, senkit sem zavarunk. Aztán amikor vége a misének/istentiszteletnek, visszamegyünk a való világba, ahol fogalmunk sincs, hogy miként lehetne bizonyságot tenni a hitünkről. De nem csak ezzel van probléma. A történelmi egyházak tagjai megidősödtek. A nagymamák - és főleg ők - azt még fontosnak tartják, hogy a kis unoka legyen megkeresztelve, meg a gyerek/unoka esküvője templomi legyen, de hogy ezen túl hogyan élnek, mit tesznek, kevésbé fontos. Lelki szemeimmel nem látom azokat a nagymamákat, akik gyermekeiket, unokáikat az asztal köré gyűjtik és Bibliát olvasnak nekik, valamint imádkoznak velük és elmondják, nekik mit jelent a hit, mit jelent Jézus Krisztus. Pedig ha az androidos unoka hallgat valakire, akkor az a nagymama lenne...

Napokig nem működött megfelelően a számítógépes rendszer? Azt hiszem, hogy évek, évtizedek óta mi nem működünk jól. Ha mi, keresztények, Krisztus-követők nem karoljuk fel a szegényeket, majd megteszi más, például a buddhisták, vagy a krisnások. Rá kell döbbenni, hogy egyedül nem megy - még egy katolikus egyháznak sem. Fontos az összefogás, az egymástól tanulás képessége és az, hogy valóban Krisztus kerüljön a középpontba a liturgiai elemek helyett. Remélem, hogy Ferenc pápa jó példát fog mutatni ebben és remélem azt is, hogy felekezettől függetlenül, kicsik és nagyok rájövünk: tennünk kell, lépnünk kell, nem maradhatunk tovább a (templom)falakon belül, hiszen ezt a jézusi parancsot kaptuk: "Elmenvén e széles világra, hirdessétek az evangéliumot minden teremtésnek".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés