2012. február 27., hétfő

Mindenáron?

Lót lányai egy olyan világban éltek, ahol a gyermek mindennél fontosabb volt. Az akkori világ nagyon komolyan vette a "szaporodjatok és sokasodjatok" parancsot. Olyannyira komolyan, hogy ennek betöltése érdekében bármilyen határt készek voltak átlépni. 

Ábrahám és Hágár esetében is határok átlépéséről beszélhetünk. Amit ők tettek, mai szóhasználatunkkal házasságtörésnek neveznénk. De milyen házasságtörés az, ahol maga a feleség "kényszeríti" erre a férjet? Márpedig Sára ezt tette, hiszen a gyermek mindennél fontosabb volt. Ugyanis ha nincs gyerek, nincs jövő - gondolták és ez elborzasztotta az akkori embert.

Lót lányaira is hathatott a kornak ez a szemlélete. Speciális helyzetben voltak, hiszen a Sodomából való kimenekülésük után egy férfi nélküli mikroközösség egyedeivé váltak. Ahhoz, hogy barlanglakó életüknek értelmet találjanak, gyermekekre volt szükségük. Mivel más lehetőséget nem láttak, ezért saját apjukkal létesítettek szexuális kapcsolatot. Megszülettek a gyerekek, de milyen áron?

Ez a kérdés ma is aktuális. Vannak álmaink, vágyaink, de mi az áruk? Nem lett volna jobb, ha Sára türelmesen vár és Istenre bízza a gyermekáldás dolgát? Nem lett volna jobb, ha Lót lányai megosztják gondjukat apjukkal és imádkozni kezdenek a hogyan továbbot illetően? De nem lenne jobb, ha mi is több türelemmel, Istenre hagyatkozással élnénk életünket? Ehelyett sokszor Ráhel szavait ismételgetjük: "Adj nekem gyermekeket, mert ha nem, meghalok". (1Móz 30,1) Ha nem valósul meg amit elképzeltem, megálmodtam, nincs értelme az életnek - gondolják sokan. Azt hiszem, hogy aki eljut eddig a kijelentésig, addigi életének sem sok "értelme" volt, mert az értelmet csak a megfogható, a látható dolgok adták az örökkévalók helyett. Egy életnek nem adhat értelmet egy szép ház, a karrier, de még egy gyermek sem. Érdemes ezeken elgondolkodni és vágyainkat, álmainkat Isten Igéjéhez szabni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés