2012. február 23., csütörtök

Trofimus

Szegény Trofimus! Ez az efézusi férfi nem törődött bele, hogy "nem láthatja többé az apostol arcát", ezért tanítóját elkísérte Jeruzsálembe. Az oda vezető úton hallotta Agabustól és Fülöp lányaitól is, hogy Pál élete veszélybe fog kerülni Jeruzsálemben, de azt senki nem tudhatta, hogy a zsidók milyen ürüggyel fogják tőrbe ejteni az apostolt. Ki hitte volna, hogy a csapdát Trofimusnak fogják hívni?

Pál védőbeszéde Jeruzsálemben
Miután Pál megérkezett Jeruzsálembe, az ott élő hívőktől megkapta a szükséges eligazítást. Elmondták, hogy Pálról hamis hírek terjednek, de minden értetlenséget és tudatlanságot el lehetne oszlatni, ha Pál - négy másik férfival együtt - felmenne a templomba és áldozatot mutatna be. Az apostol - talán a békesség kedvéért - megfogadta a tanácsot. Ennek ellenére, amikor a templomban volt, a zsidók rárontottak, kivonszolták és ütötték-verték egészen addig, amíg meg nem érkezett az ezredes és a katonái. Hogy mi váltotta ki a zsidók haragját? Trofimus. Mert néhány nappal korábban ezt a görög férfit együtt látták Pállal és azt hitték, hogy a templomba is bevitte őt.

Szegény Trofimus! Megtette ezt a nagy utat Efézusból Jeruzsálembe, hogy Pál oldalán segíthessen amiben csak tud. Lelki támasz akart lenni és ürügy lett belőle. Jót akart tenni, de az ő nevét skandálva ütötték-vágták az apostolt. De miért vetnénk Trofimus szemére, hogy Pállal volt? Emlékezhetünk arra, amikor az apostol ezt írta Timóteusnak: "Első védekezésem alkalmával senki sem volt mellettem, sőt mindnyájan elhagytak; ne számíttassék be nekik." (2Tim 4,16) Vagyis Trofimus az ominózus pillanatban is a helyén állt, mert az ő helye Pál mellett volt! Ő volt az egyik, aki erősítette az apostolt, aki puszta jelenlétével is kifejezte együttérzését, szeretetét, féltését. Hogy az ördög ezt használta fel zűrzavarkeltésre? Nos, tőle nem is várhatunk mást. Próbálja bemocskolni a leghűségesebb Krisztus-követőket is, de ez ne szegje kedvünket! Álljunk meg a helyünkön - bárhol is legyen az - és ne féljünk, mert a zendülések közepette is minden az Úr tudtával történik! (ApCsel 21 alapján)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés