2012. február 20., hétfő

Ördögűzés Skéva módra

Skéváról csak annyit árul el a Biblia, hogy zsidó főpap volt, aki hét fiúgyermekkel büszkélkedhetett. Talán ő sem gondolta volna, hogy nevét és fiait az idők végezetéig emlegetni fogjuk. 

Néha olyan emberekről is olvashatunk a történelemkönyvekben, vagy akár a Bibliában is, kiknek hétköznapjairól, életviteléről nem, vagy csak alig tudunk valamit. Hogy mégis ott szerepelnek, az sokszor egyetlen nap egyetlen pillanatának köszönhető.  Így történt ez Skéva fiainak esetében is, akikről gyakorlatilag semmit sem tudunk. Nem tudjuk hány évesek voltak, hogy hívták őket, mi volt a hobbijuk... Csak annyit tudunk, hogy ördögöt akartak űzni. Ahhoz bátortalanok voltak, hogy egyedül induljanak a Sátán ellen, de lehet-e olyan akadály, amit hét fiú nem tud legyőzni?

Nem vagyok járatos az ördögűzésben, de a Bibliából úgy tűnik, hogy néha viszonylag könnyű megoldani a feladatot, míg máskor csak komoly erőfeszítések árán hagyja el a gonosz lélek a megszállottat. Gondolok például arra az eseményre, amikor a hegy lábánál maradt tanítványok - akik valószínűleg más esetben már sikerrel űztek ördögöt - tehetetlenül küzdenek egy apuka megszállott fiával. Amikor később feltették a kérdést, hogy tudniillik ők miért nem tudták kiűzni az ördögöt, Jézus ezt felelte: "Ez a faj semmivel sem űzhető ki, csupán könyörgéssel és böjtöléssel." (Mk 9,29)

Miért írom mindezeket? Mert nem szabad elfelejteni, hogy itt egy zsidó pap fiairól van szó. Tudjuk, hogy a zsidók is ismerték az ördögűzést, sőt, talán a fiúk is láthatták, hogy apjuk miként teszi ezt. De talán azt is láthatták, hogy némely esetben apjuk tudománya csődöt vall. Még azt is megkockáztatom, hogy talán az apa is megpróbálta kiűzni az ördögöt a történetben nem nevesített személyből (a megszállott családja első körben valószínűleg a település zsidó vezetőitől kért segítséget), de tapasztalata, jól begyakorolt imái - bizonyára nem először - kudarcot vallottak. És ekkor kerültek képbe a tettre kész fiak, akik jól ismerték Pál munkásságát, sőt, azt hitték, hogy titkát is megfejtették.


Skéva fiai úgy látták, hogy a zárat Jézus nevével lehet kinyitni. Azt tapasztalták ugyanis, hogy nincs az ördögök között olyan faj, mely ne rettegne a Jézus nevétől, merthogy nem volt olyan eset, amikor Pálnak - ellentétben apjukkal - megszégyenülve kellett volna tovább állnia. A fiúk mégis kudarcot vallottak, de miért? Mert Jézus nevét anélkül emlegették, hogy azonosulni tudtak volna vele. Ez pedig komoly figyelmeztetés a mi számunkra is. Merthogy csak akkor lehetünk eredményesek, ha teljesen azonosulunk Jézussal. Önmagában nem sok értelme van a böjtnek, de még az imádságnak sem, ha Jézus neve csak a számon van és nem a szívemben, a tetteimben, a felfogásomban, ha nem ő szövi át gondolataimat és cselekedeteimet. A tanulságot a városlakók megértették. Rájöttek, hogy nem lehet hatékonyan segítségül hívni az Úr nevét, ha otthon a könyvespolcon mágiával foglalkozó olvasmányok vannak. Lehet, hogy nekünk is szét kell néznünk a könyveink, CD lemezeink között, vagy a videógyűjteményünkben. Ami pedig nem illeszthető Jézus nevéhez, jobb attól mihamarabb megszabadulni, nehogy Skéva fiaihoz hasonlóan sebeket ejtsen rajtunk az ördög!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés