2012. szeptember 5., szerda

Ami módodban áll

"A tudás hatalom" - állapította meg Sir Francis Bacon. De nem csak hatalom, hanem lehetőség is, ha élünk vele. 

Az ApCsel 11,27-30-ban egy prófétai kijelentésről olvasunk. Eszerint egy Agabus nevű próféta, aki másokkal együtt Jeruzsálemből Antiókhiába érkezett, egy közelgő éhínségről kezdett jövendölni, mely az igeszakasz szerint be is következett Klaudiusz császár idejében. A történet érdekes része csak ez után következik. Merthogy a prófécia hallatán a testvérek összedugták a fejüket és feltették a kérdést: Mit tegyünk? Végül arra a döntésre jutottak, hogy mindenki, akinek módjában áll, küld valamit az éhínségben érintett testvéreinek. A szakasz azzal a megállapítással zárul, hogy ezt meg is tették, és az összegyűlt adományokat Barnabáson és Saulon keresztül el is küldték.

Rengeteg információ jut el hozzánk. Néha talán isteni úton, máskor viszont a szomszédon, híradókon, újságokon keresztül. Mit kezdünk velük? Amikor az antiókhiaiak megtudták, hogy éhség lesz, felkészültek és a tőlük telhető módon segítséget nyújtottak. Amikor megtudom, hogy valakinek nincs cipője, nem tudja etetni a gyerekeit, megbetegedett, gondot jelent számára a beiskolázás, mit teszek? Persze nem tudom mindenkinek a baját orvosolni, de nem is ez a feladatom. Ezért tetszik a bibliai megfogalmazás, mely Csia Lajos fordításában így olvasható. "A tanítványok elhatározták, hogy amely mértékben közülük kinek-kinek módjában fog állani, valamit küldeni fognak, hogy a Júdeában lakó testvéreknek szolgálatára lehessenek". Vagyis amikor információhoz, "tudáshoz" jutok, ezt kell megvizsgálnom: mi az, amit módomban áll megtenni?

Egy Afrikát megjárt misszionárius a következőket mondta: "nem tudunk minden éhezőt megetetni, de meg tudjuk őket tanítani arra, hogy műveljék meg a földjeiket, hogy tartsák állataikat, hogy gazdálkodjanak a bevételeikkel és hogy forgassák meg azt. Vagyis nem halat adunk nekik, hanem megtanítjuk őket halászni." Nekik ez állt módjukban, nekünk talán más. De ha mindenki megteszi ami módjában áll, élhetőbb lesz ez a világ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés