2012. szeptember 11., kedd

Az égiek üzenete

Isten hangját csak a kiválasztottak hallják. Mózes is közülük való volt. Miközben a nép csak a különös és félelmetes jelenségeket látta, Mózes az Isten hangját hallotta. Egyfajta tolmács volt úgy, mint Izrael megannyi prófétája is. Érthetővé tették mit akar az Isten. Nem csoda hát, hogy a mennyei üzenetet néha erőszakosan, kiabálva, szinte megszállott szenvedéllyel adták át, hiszen tudták, hogy nem magukat, hanem Istent képviselik. 

Mózes alapjában véve szelíd ember volt. Sőt, a Biblia azt is feljegyzi, hogy a földön élő minden embernél szelídebb volt (4Móz 12,3). Néhány résszel később mégis ilyen mondat csúszott ki a száján: "elegem van belőletek, Lévi fiai" (4Móz 16,7, újf.). Pont arról folyt a vita, hogy kin keresztül szól az Úr, kit használ akarata tudtul adásához. Ekkor háborodott fel. És valóban van valami mélységesen felháborító abban, ha Isten üzenetét nem kezeljük az őt megillető helyén, ha "sokat tulajdonítunk magunknak" (4Móz 16,7 Károli), ha nem ismerjük fel a másik kiválasztottságát, Istentől való ihletettségét. Egy érdekes történetet olvastam ezzel kapcsolatban, közre adom:

"Beethoven köztudottan nagyon szelíd, csendes, kedves ember volt. Második felesége a muzsikus halála után depresszióba esett. Barátai azt tanácsolták, hogy öngyógyításként írja meg házasságának történetét. Könyvéből kiderül, hogy ez a fiatal nő szinte vallásos áhítattal tekintett zseniális férjére, s igen nehezen szánta el magát, hogy egyszer félénken megkérdezze tőle: - Mondd, hogy lehet az, hogy te, a legszelídebb ember, akivel életemben találkoztam, néha durva szavak kíséretében, a szó szoros értelmében lerugdalod egy-egy tanítványodat az orgona mellől?
Beethoven válaszából kiderül, hogy a maestrónak eddig eszébe sem jutott, hogy a zenét ő szerzi. A zenét Isten küldi, s az ő tehetsége abban áll, hogy meghallja Isten üzenetét és lekottázza. Aki pedig Isten zenéjét lustaságból nem gyakorolja alaposan, és hamisan játssza a templomban, az az ő szemében istenkáromlást követ el. Az istenkáromlót pedig igenis, lerugdalja a lépcsőn. Persze, tudja, hogy vannak zeneszerzők, akik semmit sem hallanak az égiek üzenetéből. Az ilyenek 'csinálják' a zenét."

Ezeket olvasva talán jobban megértjük azt is, miért készített Jézus ostort akkor, amikor a templomba lépve kufárok között találta magát...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés