2011. július 25., hétfő

Engedd, hogy alakítson!

Megölték, lelőtték, öngyilkos lett, túladagolta magát... Egyetlen nap sem múlik el úgy, hogy halálról, erőszakról ne tudósítanának a híradók. A napokban hallottunk az árván maradt belga gyerekekről, a valószínűleg túladagolásban meghalt Amy Winehouse-ról, a nevelt gyermekeit megmérgező asszonyról, az áramütésben elhunyt 11 éves leánykáról és nem utolsó sorban az oslói merénylet áldozatairól, kiknek száma talán még mindig növekedni fog.
Megdöbbentő. Mindenki arról beszél, hogy a norvégok békés, összetartó emberek. Senki nem számított ilyesmire. Szülőket, nagyszülőket, barátokat mutatnak a híradókban, amint értetlenül, összeroskadva keresik életük legnagyobb miértjére a választ. És nincs válasz! Mert hogy lehet megmagyarázni, hogy egy kulturált megjelenésű, tősgyökeres norvég ilyen tettre szánta el magát? Hogy jut el valaki oda, hogy apró gyerekeket kíméletet nem ismerve megöl? Milyen lélek lakik abban, akit nem hat meg egy gyermek segélykiáltása, könyörgő-kérlelő szava, könnyei? Pedig létezik ez a lélek és nem most mutatta meg magát először. Sátánról azt mondja a Biblia: embergyilkos volt kezdettől fogva. És ma is az! Neki mindegy ki az áldozat, kíméletet nem ismerve ölni akar. Sajnos újra meg újra látjuk, hogy gyilkos tervéhez talál egy-egy kivitelezőt is.
A norvég eseményekről még nincs sok információnk, de annyit már tudunk, hogy a tettes nem bánta meg tettét. Lám-lám, itt egy magát keresztény fundamentalistának valló személy, aki másokat gyilkol, megbánni és megbocsátani nem tud, irgalmat nem ismer. Ha valaki Isten Igéjét naponta kezébe veszi, ha ahhoz mindennapi kenyérként közeledik, ha abban nem a maga nézeteire akar paragrafusokat keresni és találni, ha valaki nem csak nevében keresztény, akkor ilyen nem történhet meg. Bármilyen furcsa is, a Bibliát így, ilyen szélsőséges módon is lehet olvasni. A Szentírás viszont nem azért íratott, hogy néha-néha felüssük és megerősítést keressünk benne zavaros, másokat kirekesztő, gyűlölködő, zsidó-, cigány-, iszlámellenes, szélsőséges nézeteinkhez, hanem azért, hogy napról napra formálódjunk Krisztus képmására. Jézus ezt mondta: tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd és alázatos szívű vagyok. Ha Anders Behring Breivik kellő alázattal naponta kezébe vette volna a Bibliát, nem történt volna meg e szörnyű tragédia. 
Azt hiszem, hogy sok-sok személyes tragédiát és fájdalmat mi magunk is elkerülhetünk, ha a Biblia napi kenyerünkké váli. Olvassuk és engedjük, hogy Krisztus képmására alakítson minket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés