2011. július 15., péntek

Listázták az egyházakat

Az elmúlt napokban többen megkérdezték tőlem, hogy mi a véleményem az új egyházügyi törvényről, mit szólok hozzá olyan pünkösdiként, kinek egyháza nem szerepel az Országgyűlés által elfogadott 14-es listán.
A mindennapi.hu a következőképpen foglalta össze a törvény lényegét: "Keddre virradó éjszaka fogadta el az Országgyűlés az új egyházügyi törvényt, amelynek értelmében 14 egyház státusza fennmarad. Mindenki másnak újra kell kérvényezni az egyházi minősítést, amelyet az Országgyűlés bírál majd el kétharmados döntéssel. Mindezt akár jó hírként is értelmezhetnénk, mert az eredeti KDNP-s javaslat nem hagyta volna meg a lehetőséget, hogy a felállított lista bővüljön. Az érem másik oldala viszont, hogy valamilyen szintű politikai kapcsolat nélkül nemigen lehet majd a jövőben egyházzá válni. Eddig döntési jogkörrel a Fővárosi Bíróság rendelkezését tervezték. Nézzük tehát, hogy melyek azok az egyházak, amelyek kiszorultak a listáról!
Nem jutott be egy olyan eddig egyházként működő szervezet sem, amely nem kötődik a zsidó-keresztény vallási hagyományhoz, például az Iszlám közösség, a Krisna-tudatú hívők, a hinduk vagy a különböző buddhista közösségek nem kerültek be a „kiemelt tizennégybe”. Hozzájuk hasonlóan elvesztették megkülönböztetett státuszukat az ezoterikus, ősmagyar, illetve boszorkány vallások. Kiszorult számos neoprotestáns egyházi közösség (pl. Golgota, adventista, pünkösdi közösségek) mellett a Magyarországi Metodista Egyház is, de erre a sorsra jutott a Magyarországi Jehova Tanúi Egyház is, holott a 2009-es adóévre vonatkozó 1%-ok alapján a hetedik legtöbb felajánlóval rendelkezett. [...] A jogszabály értelmében az Országgyűlés a következő egyházakat ismeri el: Magyarországi Katolikus Egyház, Magyarországi Református Egyház, Magyarországi Evangélikus Egyház, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, Budai Szerb Ortodox Egyházmegye, Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarországi Ortodox Exarchátus, Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház, Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye, Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje, Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete, Magyarországi Baptista Egyház, Hit Gyülekezete." Eddig az idézet.
Az eddigi gyakorlat véleményem szerint tarthatatlan volt, mert tulajdonképpen csak az nem alapított egyházat, aki nem akart. Így voltak, akik jósvonalat, vagy állat menhelyet működtettek és persze azok száma sem volt csekély, akik más egyházakból kiválva néhány tucat emberrel önálló életet kezdtek. Nincs az országban olyan ember, aki pontosan tudná az eddig bejegyzett egyházak számát, hiszen ennek eddig nem volt nyilvántartása, így a médiában emlegetett 350-es szám csak becslésen alapul. Tehát kifejezetten örülök annak, hogy az eddigi gyakorlat megszakad.
Az Országgyűlés által elfogadott lista viszont meglepett még akkor is, ha a bővítés lehetőségét meghagyta a törvényalkotó. Mivel a híreket a médiából tudom és nincsenek birtokomban hivatalos iratok, ezért nem tudom a választ arra a kérdésre, hogy a kormány szerint mit értünk egyház alatt. Vagyis miben más, miben több az, aki felkerült a listára mint az, aki noha keresztény értékeket vall és hirdet, de arról mégis lemaradt. Talán egyszer majd választ kapunk erre a kérdésre is. A korábban oly sokat emlegetett létszám, vagy az évek száma önmagában még nem biztosíték semmire. Talán ezért nem ragaszkodtak a 100 éves múlthoz és/vagy a 10.000 taghoz.  Jelenleg viszont nem látom, hogy milyen objektív szempontok figyelembevételével történt a listázás. 
Egyébként ezen nem emésztem magam még akkor sem, ha jelen pillanatban a pünkösdiek nincsenek a kedvezményezettek között. Sokkal inkább piszkál az, hogy hónapokon át magas kormányzati körökből jöttek az információk: nem kell aggódnotok, ne idegeskedjetek, fel sem merült bennünk, hogy titeket, a világszerte legdinamikusabban növekvő keresztény irányvonal magyarországi képviselőit kihagyjunk a kedvezményezettek közül. Aztán mégis. Mondhatnám akár azt is, hogy politikusi eszméletvesztés elszenvedői lettünk. Hiába, ez a politika. Régi közhely, hogy a fontos dolgok a parlament folyosóján dőlnek el. Ha azon a hétfő éjszakán a törvényalkotókkal egy folyosón lettünk volna, talán más a végeredmény, de Szenes Iván szavaival élve: "utólag már sopánkodni kár".
A történethez tartozik, hogy információim szerint a szavazás utáni napon egyházelnökünket egyeztetésre hívták a minisztériumba, mert - mint mondták - a kormányzat szándéka továbbra is az, hogy másokkal együtt egyházunkat is felvegyék a már említett listára. Talán így lesz, talán nem. Mindenesetre érdekes, hogy mekkorát változott a világ. Néhány évtizede minden egyház hálás lett volna, ha nem szerepel az állam által összeállított listán. Akkor mi, pünkösdiek listára kerültünk. Betiltottak minket és rendszeres rendőri zaklatásoknak voltunk kitéve. Túléltük. Ezt is túléljük.

1 megjegyzés:

  1. "Az Országgyűlés által elfogadott lista", és az Isten által elfogadott lista még csak meg sem közelíti egymást. Az utolsókból lehetnek az elsők, és a kirekesztőkből a kirekesztettek. Az utolsó szó kimondása még csak ezután jön!(Csel 17:31)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés