2011. augusztus 9., kedd

Angol pánik


Elszörnyedve nézem az Angliából érkező híreket. Egyre több helyen gyújtogatnak, fosztogatnak. Az emberek félnek. Tizenéves bandák járják a nagyvárosok utcáit és törik ami törhető, viszik ami vihető. A Sony disztribúciós központjának épületét felgyújtották csakúgy, mint számos lakást, üzletet is. David Cameron kormányfő 16 ezer rendőrt vezényelt az utcákra. Az eddigi károk több millió fontra rúgnak alig egy évvel az olimpia kezdete előtt. Hogy mindez miért történik? A látszólagos ok: rendőri intézkedés közben meghalt egy négy gyermekes, 29 éves férfi.
Eddig a terrorizmustól félt a nyugat, melynek hátterében egy-egy jól azonosítható, fő gonosznak kikiáltott vezér állt. Így ismertük meg Oszama bin Laden, Ayman al-Zawahiri, vagy az Al-Kaida terrorszervezet nevét. A mostani zavargások mögött azonban nincsenek arcok, hacsak a facebook-ot nem tekintjük annak. Merthogy a mostani angol, és a korábbi észak-afrikai zavargások is ott szerveződtek. Egy tettes viszont mégis megnevezhető.
Oszama halála kapcsán írtam arról, hogy a vezér eltüntetésével a valódi gond nem oldódott meg. A problémát ugyanis nem Oszama, hanem az őt irányító lélek jelentette, jelenti, akit nem lehet puskacsövekkel kiirtani. A munkanélküliség, az egekbe szökő üzemanyagárak, az eurózóna bizonytalansága, az Európát elárasztó menekülttömeg, a jobb, csillogóbb jövő utáni vágy mind-mind alkalmat teremtenek e lélek számára arra, hogy gyilkos vágyához emberi partnereket keressen. Véleményem szerint csak idő kérdése, hogy a többi európai nagyvárosban mikor törnek ki zavargások, de az USA sem marad érintetlen, ahol nemrég a fizetésképtelenség réme keltett aggodalmat.
Közben hallom, hogy ma 265 forint felett járt a svájci frank árfolyama. A mindennapi.hu a következőket írja: "Sajátos jelenség van kialakulóban Magyarországon, az árfolyampánik sosem tapasztalt tömeghisztériát kezd kiváltani – állítja Gonzez Ilona pszichológus. Néhány hete Zacher Gábor toxikológus főorvos nyilatkozta, hogy a sokat látott szakembereknek is drámai újdonságként megjelentek azok az öngyilkosok, akik kizárólag gazdasági okok miatt akartak véget vetni az életüknek." A hitelbajok próbára teszik a házasságokat és a gyermekeket is, akik az anyagiakhoz ugyan semmit nem értenek, de látják, hogy apa-anya, napról napra idegesebb. A gyerek nem látja a dolgok hátterét, ezért saját magában keresi apu-anyu idegességének okát. Szintén a mindennapi.hu írja: "A gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás vizsgálata kapcsán Szabó Máté országgyűlési biztos megállapítja: nő a tanulási nehézséggel, magatartászavarral küzdő gyermekek, az öngyilkosságot megkísérelt, illetve elkövetett 24 év alattiak száma, miközben megoldatlan az akut krízishelyzetben lévő gyermekek ellátása."
Ideje lenne komolyan venni, ami a gyülekezetek, templomok szószékeiről évszázadok óta hangzik: "A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is; de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké." (1Jn 2,17) Ha biztonságban akarjuk érezni magunkat, családunkat, jövőnket, komolyan kell vennünk a Bibliát, Isten Szavát.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés