2011. augusztus 30., kedd

Évente 10 ezer tini terhesség

"Aki a sötétségben jár, nem tudja, hova megy" - mondta Jézus jeruzsálemi bevonulását követően a körülötte álló sokaságnak. A számok őt igazolják. Magyarországon évente 10 ezer tini esik teherbe (de pl. 2008-ban 12 ezer), körülbelül egymillió az alkoholisták száma és ezer házasságkötésre mintegy 600 válás jut. Hiába mondják, mondjuk, hogy családjainkkal törődni kell, hogy gyermekeinkre időt kell szánni ha nem szeretnénk, hogy később kisodródjon az életük, hogy a házasságok is veszélynek vannak kitéve, melyek ellen nem elegendő emberi eszközeinkkel harcolni; mintha süket fülekre találna a sok intelem.
Pár évvel ezelőtt szemtanúja voltam annak, amikor egy anyuka óvszert vásárolt a mellette álló kb. 15 éves lányának. Mivel én is a közelben voltam, hallottam a vásárlás közben elhangzó intelmeket is. Ebben merül ki az anyai-szülői felelősség? Normális dolog, hogy tini gyerekek szexuális életet élnek? Normális dolog, hogy mindezt szülői jóváhagyás mellett, talán épp a szülői házban teszik? Egy idézet: "Az Országos Egészségfejlesztési Intézet egy tavalyi felmérése szerint a 9. évfolyamos tanulók majdnem fele 14 éves kora előtt már kipróbálja a szexet. Ugyanakkor jelentős részük, a lányok 50, a fiúk 62 százaléka senkivel nem tudja megbeszélni a szexualitással kapcsolatos kérdéseit. Ezzel összefüggésben elgondolkodtató az is: 2010-ben 90.350 élve születésre 40.500 terhességmegszakítás jutott hazánkban, és ennek a 12 százalékát 19 évesnél fiatalabb lányokon végezték el." Ezek a tinik olyan döntéseket hoztak, hoznak, melyeknek nem látják a következményeit. Erre mondja Jézus: aki sötétségben jár, nem tudja, hova megy. Csak addig látnak, hogy milyen jó lesz azzal a fiúval/lánnyal, a többi nem érdekli őket. A pillanatnyi élvezetek felülírják a józanságot, megfontoltságot. Egyébként ma is volt egy óvszeres esetem. Az egyik üzletben fogkeféket keresgéltem a gyerekeknek. Egy öt fős fiúbanda ezalatt az óvszerek között válogatott. Talán nyolcadikosok lehettek, esetleg egy kicsivel idősebbek. Ők is sötétségben járnak. Nem tudják, hogy ezen az úton haladva hova jutnak. Nem egy olyan ismerősöm van, aki korábban falta a lányokat. Szinte minden hétre jutott egy újabb "szerelem". Aztán eljött az az idő, amikor a legények szerettek volna megállapodni valaki mellett, de nem sikerült. Tudok olyanokról is, akik meg is nősültek, gyermekük is született, de idővel előjött tini korukban begyakorolt ösztönük, és újabb csábításba fogtak. Persze bomlott a házasság, megtörtek a szívek. Sötétségben jártak, ezért nem tudták, hogy döntéseik által hova fognak jutni.
Jézus ezt is mondta: én vagyok a világ világossága. Vagyis ha figyelünk az ő szavára, ha az ő értékrendje szerint élünk, ha nem a modern trendeket, divatot követjük, hanem engedünk az örök Igének, megkapjuk az előrelátás ajándékát. Nagy kincs ez egy olyan világban, ahol a Sátán megvakítja az embereket, melynek következtében nem tudnak felelős, előre látó pénzügyi, családi, személyes döntéseket hozni. Kövessük Jézust, és éljünk, járjunk a világosságban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés