2011. augusztus 3., szerda

Csak szabályosan!

A 2004-es athéni olimpia nem várt izgalmakat hozott a magyarok számára. Mindenki örült, amikor Annus Adrián és Fazekas Róbert kalapács- illetve diszkoszvetésben aranyérmet szerzett. Aztán jött a hideg zuhany: mindkét versenyzőt megfosztották érmétől. Az ok: doppingvétség. Ugyanezen az olimpián hasonló okból kifolyólag egy ezüstérmet is elvettek tőlünk, pontosabban a súlyemelésben induló Gyurkovics Ferenctől.  Rajtuk kívül persze sok doppingolót megemlíthetnék még, így például a teknősvérrel manipuláló kínaiakat, vagy az NDK-s versenyzőnőket, akik a doppingszereknek köszönhetően egy sereg aranyérmet, mellékhatásként pedig férfias idomokat kaptak.
A szabálytalankodást persze nem mi és nem most találtuk ki. Nem véletlenül használ Pál apostol sportjeleneteket amikor egy-egy lelki igazságra akar rávilágítani és az sem volt véletlen, amikor erre figyelmeztette a hívőket: "Ha pedig küzd is valaki, nem koronáztatik meg, ha nem szabályszerűen küzd." (2Tim 2,5) Szóval lehet küzdeni, sőt, lehet aranyérmet nyerni, de ha valaki ezt szabálytalanul, netán doppingszerek hatása alatt érte el, búcsút inthet az első díjnak.
A keresztény életben vajon létezik doppingolás? Elképzelhető, hogy doppingvétségen érnek minket? Azt hiszem, hogy a válasz igen. Ismerek olyan embereket, akik futnak, harcolnak, de rossz motivációval. Például: szeretem és követem az Úr Jézust, de cserébe elvárom, hogy meggazdagítson, meggyógyítson, munkahelyet adjon... Ismerjük a farizeus és a vámszedő imáját. Vajon a farizeus istenkövetése önzetlen, hamis motivációktól mentes volt? Nem. Imájában nem győzi magát, eddigi pályafutását dicsőíteni. Voltak eredményei, de ezek nem Isten magasztalására szolgáltak.
Mi a tanulság? Talán Pál apostol jobban megfogalmazta ezt: "Nem tudjátok-é, hogy a kik versenypályán futnak, mindnyájan futnak ugyan, de egy veszi el a jutalmat? Úgy fussatok, hogy elvegyétek. Mindaz pedig aki pályafutásban tusakodik, mindenben magatűrtető; azok ugyan, hogy romlandó koszorút nyerjenek, mi pedig romolhatatlant. Én azért úgy futok, mint nem bizonytalanra; úgy viaskodom, mint aki nem levegőt vagdos; Hanem megsanyargatom testemet és szolgává teszem; hogy míg másoknak prédikálok, magam valami módon méltatlanná ne legyek." (1Kor 9,24-27)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés