2011. szeptember 29., csütörtök

Gondolj másokra!

"Bolond, ez éjjel elkérik a te lelkedet te tőled; amiket pedig készítettél, kiéi lesznek?" (Lk 12,20)

Ki gondolná, hogy egyetlen éjszaka alatt összeomolhat az ember minden terve, álma? Pedig megtörténhet! A fentebb idézett mondat abból a jézusi példázatból való, mely egy bőséges aratásban reménykedő gazdag embert mutat be. Az extra termés miatt addigi csűrei helyett egy akkorát akart építtetni, melyben elfért volna a gabona. Ezen tervezgetés közben hangzik el az isteni kijelentés. Egyetlen éjszaka alatt értelmetlenné vált minden addigi vágyakozása, álmodozása.
Dániel könyvében olvasunk arról, hogy Belsazár király lakomát rendezett, melyre hivatalos volt ezer főembere, feleségei és ágyasai is. A mulatozás azonban abbamaradt, amikor egy emberi kéz jelent meg és ismeretlen szavakat írt a meszelt falra. Az írást Dániel fejtette meg, melynek üzenete még azon az éjjelen beteljesedett, amikor Dárius király betört a városba és átvette a hatalmat. Egyetlen éjszaka alatt az öröm ürömmé változott, és az öntelt Belsazár mindent elveszített, ami addig örömöt jelentett a számára.
A példázatban szereplő gazdagot bolondnak nevezi Isten. Bolond volt, mert tervezgetése közben nem gondolt másra, csak magára. Az Egyiptomban élő József is épített csűröket, de közben másokra gondolt. Pedig akkor és ott bosszút állhatott volna, hiszen testvéreitől, Potifár feleségétől, majd a pohárnoktól sem kapott együttérzést. Mások bűne, feledékenysége, félelme miatt szenvedett, de segített, amikor eljött ennek az ideje. A mi bölcsességünk, vagy bolondságunk is ebben áll: tudunk, akarunk segíteni, vagy csűreinket magunknak építjük? Ne feledjük, hogy egy éjjel a mi lelkünket is elkérhetik, és akkor nem lesz mindegy, hogy Isten bolond, vagy bölcs szolgának titulál minket. Igyekezzünk a jóra, és osszuk meg azt, ami minket is gazdaggá tett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés