2012. január 16., hétfő

Együtt jobb!

Kain embert ölt, ezért mennie kellett. A gyilkos Nód földjén, Édentől keletre telepedett le. Szomorú vándorlás volt ez, de még ennél is szomorúbb, hogy a gyilkos ösztön utódainál is megjelenik. Kain ükunokája, Lámek, már minden szabályt felrúg. A teremtés rendjétől eltérve neki már két felesége volt, embertársait pedig félelemben tartotta bántani, gyilkolni kész természetével. Nem szívesen éltem volna Kain családjában. 

Kain büntetése a száműzetés volt. Nem maradhatott szülei, testvérei között. Talán éppen ezt akarta elérni Sátán, aki ma is a megosztásra törekszik. Elválasztja egymástól a szülőt és a gyereket, a házastársakat, a szomszédokat, a testvéreket... Világunk tele van ilyen száműzöttekkel, akik futnak mások, vagy épp az Isten elől.
Jézus egy olyan világba érkezett, ahol a betegeket nem vették emberszámba, ahol a Bartimmeusoknak csak az út szélén jutott hely, ahol nem volt emberük a 38 éve betegen fekvő Bethesdaiak. Ebben a közönyös világban, ahol mindenki csak a saját dolgával törődött, Jézus új üzenetet hirdetett: szeressétek egymást.
Mennyit változott az ember azóta? Ma jobban érdekel minket a mások sorsa mint annak idején? Vajon ma nincsenek út szélén ülő, vagy magányosan fekvő betegek, akikre senki nem nyit ajtót? Jézusnak volt egy jó ötlete a száműzött, menekülő, elkülönült emberek számára: közösségbe hívta őket. Ez a közösség a gyülekezet, ahol ha az egyik tag szenved, vele együtt szenvednek a többiek is, és ahol ha az egyiknek öröme van, a többiek is örülnek. Oly nagyszerű találmány volt ez, hogy az apostolok idejében napról napra egybejöttek a hívők, mert élvezték, hogy nem kell elkülönülve, Édentől keletre élniük, hanem Isten és ember egyaránt kíváncsi rájuk.
Azóta mindent megtesz a Sátán azért, hogy megrontsa ezt a nagyszerű intézményt. Próbálja elhitetni velünk, hogy túl elfoglaltak, betegek, fáradtak vagyunk ahhoz, hogy közösséget gyakoroljunk egymással, hogy felkeljünk és elmenjünk a gyülekezetbe. Ha hiszünk a csábítónak, Kain sorsára jutunk.
Éljünk a közösség, a gyülekezet adta lehetőségekkel! Ragadjuk meg az alkalmas időt és ne engedjük, hogy a hazugság atyja maradásra, menekülésre, az emberektől és Istentől való szakadásra kényszerítsen minket! Higgyük el, hogy az Úr ma is oda küld áldást és életet, ahol az atyafiak együtt lakoznak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés