2012. január 24., kedd

Rosszkedvűvé tesz a Facebook

Egy amerikai egyetemen végzett felmérés szerint minél több időt tölt valaki a Facebookon mások mosolygós képeit nézegetve, annál inkább úgy véli: boldogtalanabb az ismerőseinél.

A Utah Valley University két szociológusa 425 hallgatót kérdezett meg arról, egyetértenek-e a következő megállapításokkal: „Sok barátom boldogabb, mint én”, illetve „Az élet szép”. A felmérésben rögzítették továbbá a válaszadók Facebook-felhasználási szokásait, pl. hány „ismerősük” van, és közülük hányat ismernek ténylegesen.

A válaszok összesítésekor a két szakember úgy találta: minél több időt tölt valaki a Facebookon, annál kevésbé ért egyet azzal, hogy az élet szép, és annál inkább úgy véli, hogy ismerősei boldogabbak, mint ő. Ez utóbbi vélekedés annál erősebb, minél több, a valóságban ismeretlen Facebook-ismerőst tart számon egy felhasználó.  
 
Az ok: a Facebookra feltöltött képek, amelyeken általában vidám, önfeledt arcok láthatóak. Természetesen ez a vidámság sokszor csak a kamerának szól, a szemlélőben mégis az igazi gondtalanság képzetét kelti. Minél több ilyen képet lát valaki, annál erősebbé válik benne a meggyőződés, hogy mások sokkal boldogabbak nála.

A Cyberpsychology, Behavior and Social Networking című folyóiratban közzétett tanulmányban a két szociológus azt is megállapítja: minél kevesebbet barátkozik valaki virtuálisan, és minél többet a való életben, annál kevésbé tartja magát boldogtalannak. Aki tehát szeretné elűzni rosszkedvét, jól teszi, ha kilép a Facebookból, és felhívja egy jó barátját – idézi a kutatók tanácsát az ABCNews. (Forrás: Magyar Kurír)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés