2012. január 4., szerda

Légy becsületes!

"Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál" (Fil 2,3)

A hivatalos szervek nem győzik felhívni a figyelmünket arra, hogy takarékoskodjunk a vízhasználattal, a villamos energiával, hogy autózás helyett inkább gyalogoljunk vagy tömegközlekedjünk, és minden lehetséges eszközzel óvjuk-védjük környezetünket.A tapasztalat azt mutatja, hogy szokásainkon nagyon nehezen változtatunk.

Európa gazdasági mélyrepülését egyebek mellett azzal magyarázzák a szakértők, hogy az egyes országok túlköltekeztek. Tovább nyújtózkodtak, mint ameddig a takarójuk ért.
A nyugat életvitele és életszínvonala csábító volt. Kiskorom óta mást sem hallottam, mint: bezzeg nyugaton, bezzeg a németek, bezzeg az osztrákok... Mert micsoda házakban élnek, micsoda autókkal járnak, micsoda ennivalóik vannak. 
Néhány rokonom, ismerősöm a rendszerváltás környékén meg-megfordult Németországban, vagy az Egyesült Államokban. Tátott szájjal hallgattam, hogy micsoda élet zajlik arrafelé. Én is a Kánaánban éreztem magam, amikor a Sport szeletek után beleharaptam a külföldi csokikba. Jó íze volt a nyugatnak. Csábítóan jó íze.
Azóta eltelt néhány évtized. Ha akarok, akkor ma már itthon is tudok Milkát enni, és mi sem Trabantokkal közlekedünk. De nem csak ez változott. A francia, meg a német elnökök újévi köszöntőjükben arról beszéltek, hogy egy nagyon nehéz év áll előttünk. Nem tartották ünneprontónak elmondani, hogy Európában nagy a baj, hogy a nyugatnak vissza kell fognia magát, hogy nem tartható fenn tovább a csillogás. Az olaszoknál sem indult jól az esztendő. Az üzemanyagok ára 1,70-1,80 euró, és senki nem állítja, hogy nem lesz magasabb.
A gazdasági nehézségek ügyeskedésekre csábítanak. Ilyenkor szokott a kereskedő téglaport keverni a pirospaprikába, meg ki tudja milyen ételmaradékot belekeverni a virslibe, csak azért, hogy korábbi bevételeit megtartsa. Ilyenkor, amikor nagy a baj, amikor kiürülnek a zsebek, az emberek hajlamosabbak arra, hogy a korábbiaknál sokkal jobban nézzék saját hasznukat, mint a másokét. A Biblia viszont mást tanít és hiszem, hogy ez a tanítás a gazdasági mélységek idején is igaz: "Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál". Legyünk becsületesek, és ahogy a Biblia tanácsolja, ezekben a nehéz időkben is tartsuk különbnek a másikat önmagunknál!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés