2012. január 18., szerda

A vér szaga

Vannak olyan bátor emberek, akik oroszlánokat nevelnek saját portájukon. Miközben a kívülállók csak szörnyülködnek és értetlenkedve csóválják fejüket, a házigazdák mindenkit igyekeznek megnyugtatni és többféle módon is próbálják bizonyítani, hogy a vadak ártalmatlanok. És valóban! Én magam is láttam, ahogy a nagymacska odadörgölőzött gazdájához és úgy ugrabugrált, mint egy kiscica.

A probléma akkor szokott jelentkezni, amikor a vadak megérzik a vér szagát. Ekkor irányíthatatlanná válnak és szinte semmi nem tudja visszatartani őket attól, hogy gyilkoljanak.
A teremtéskor az állatok füveket, az emberek zöldségeket, gyümölcsöket ettek. Az étrend a bűneset után megváltozott. Az ember rájött arra, hogy az állatok húsa ehető, bőrükből ruha, csontjaikból szerszám készíthető. Tehát a gyilkolás technikáját, a megölt állatok feldarabolásának, hasznosításának tudományát hamar elsajátítottuk.
De mi volt a haszna Ábel megölésének? Ez volt az első eset, amikor az ember haszon nélkül, csupán a haragtól vezérelve oltotta ki másnak az életét. Sajnos a szörnytettet újabbak követték. A kommunizmus áldozatait 100 millióra becsülik, azt pedig senki nem tudja megmondani, hogy az eddigi háborúkban, családi viszályokban hányan vesztették életüket. A vér szaga, a bosszúvágy, a harag a Föld legvérengzőbb teremtményévé tette az embert. 
Jézus egy vérszomjas földön végezte szolgálatát. Nem volt ok a gyilkolásra, mégis sikerült keresztre küldeni az ártatlant. De míg Ábel vére bosszúért kiáltott és átkot vont maga után, Jézus vére jobbat beszél: kegyelmet hirdet. Halála megpecsételte sorsunkat. Végérvényesen bebizonyosodott, hogy semmi helyünk a Földön, mert annak minden négyzetcentije bosszúért kiált, de az is bebizonyosodott, hogy a mennyben, az Isten angyalai között sincs helyünk. Nem maradt más, mint a kárhozat, a vesztőhely. Ezek után miért beszélhetünk mégis üdvösségről, mennyországról, örök életről? Mert Urunk Jézus nem büntetést, hanem kegyelmet kért az emberre. Ő, aki valóban ártatlan áldozat volt, akit mások irigysége, haragja tépett ki az élők közül, kegyelmet ajánlott fel. Ezért hirdethetjük, hogy ha hiszünk benne, ha beismerjük bűnösségünket és bocsánatát kérjük, ő megbocsát és lehetővé teszi, hogy az örökkévalóságot vele töltsük el.
Kövessük Jézus példáját! Ne a bosszúvágy, vagy a harag motiváljon bennünket, sőt, legyünk készek arra, hogy megbocsássuk a minket ért sérelmeket! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés