2011. december 12., hétfő

Drága homokszemek

Elkeseredett harcot vívunk a por ellen. Hetente akár többször is porszívóval, portörlő ronggyal és/vagy felmosóvödörrel szállunk csatába, de úgy tűnik hiába, mert néhány nap elteltével minden előröl kezdődik. Viszont nem árt tudnunk, hogy a por gyönyörűséget is okozhat.

Belegondoltunk már abba, hogy a hópelyhek valójában porszemek? Olyan porszemek, melyek felszínén kicsapódik a vízgőz, és létrejönnek azok a hatszög alakú hókristályok, melyekből nincs két egyforma.
Az igazgyöngy keletkezéséhez sem kell több, mint például egy homokszem, amit a kagyló, vagy tengeri csiga nem tud kilökni magából, ezért burokkal veszi körül. A legdrágább "homokszem" tudomásom szerint a napóleoni időkből származó La Regente, mely 2005-ben került magántulajdonba potom 2.516.360 dollárért. 


Vannak dolgok, melyek kicsinynek, jelentéktelennek, vagy akár bosszantónak tűnnek, de nem biztos, hogy azok is maradnak. Gedeon így mutatta be magát: "Ímé az én nemzetségem a legszegényebb Manasséban, és én vagyok a legkisebb atyámnak házában" (Bír 6,15). Aztán történt valami. Ezt a kicsinynek, jelentéktelennek tűnő ifjút "megszállta" az Úr Lelke és megszabadította Izraelt. 
Egy szamár állcsontjáról sem gondolnánk túl sokat, de amikor Sámson a kezébe vette, halálos fegyverré lett. 


Néha homokszem kerül a gépezetbe, aminek köszönhetően elkeseredünk, sírunk, kínlódunk. Érthető, hiszen szeretnénk, ha minden olajozottan működne. Ha viszont mindig az történne amit mi akarunk, ha soha nem kerülne homokszem abba a bizonyos gépezetbe, bizonyára igazgyöngyeink sem lennének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés