2011. december 7., szerda

Mi lesz veled kamilla?

Tegnap Filemon fiunkat elvittük az orvoshoz. Az egyik szeme ugyanis bevörösödött, viszketett, a környéke pedig megduzzadt. Gyanúnk beigazolódott: kötőhártya gyulladás. Kapott szemcseppet, meg két nap betegállományt. A mai délelőttöt ismét az orvosnál töltöttük, reggelre ugyanis mindkét szeme bevörösödött, és szinte az egész feje megdagadt. Ijesztő volt a látvány. Soha nem jöttem volna rá, hogy a "tettes" az a kamillás borogatás volt, amit épp a gyulladás leküzdése végett raktunk a szemeire.

A doktornő elmondta, hogy már a csecsemők esetében sem javallják a kamilla alkalmazását, mert sok allergiás reakciót vált ki. Egy, a kamilla felhasználási lehetőségeiről szóló leírásban a következőket olvasom: "A kamillavirág egyik legismertebb gyógynövényünk. Gyógyhatása sokrétű, amelyet külső és belső alkalmazása révén lehet kihasználni. A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak. A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit, és e megbetegedések esetén jól érvényesülhet a drog immunrendszeri működést serkentő hatása is. A tápcsatorna gyulladással járó megbetegedései esetén is alkalmazzák. Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny, a száj és a torok gyulladásai. Hörghurutban inhalálószerként alkalmazható. Szájban lévő sebek, afták esetén sokszor a kamillás öblögetés a megfelelő gyógyír." A még hosszasan folytatódó leírás így fejeződik be: "A kamillateát a kisgyermekek is nyugodtan fogyaszthatják. A fogzó baba állkapcsát kamillaolajjal dörzsöljük be ott, ahol szükséges."
Ki kellene dobni?
Lehet, hogy az elkövetkezendő hónapokban, években a kamilla hatásmechanizmusáról fog vitatkozni az orvostársadalom? Lehet, hogy leszedetik polcainkról a legismertebb gyógynövényünket, és helyette méregdrága antibiotikumokat írnak fel? És ha a kamillára ez a sors vár, vajon mire számíthat a csalán, a bodza, vagy a hársfa? Hova jut ez a világ, ha már a kamillában sem bízhatunk? - kérdezhetem kissé viccelődve. A kamilla viszont csak a jéghegy csúcsa.
Két apa...
Az elmúlt évtizedek olyan, addig öröknek tűnő értékeket kérdőjeleztek meg, mint a család, vagy a házasság. A közelmúltban egy német képregény jutott el hozzám (lásd alább). Ebben arra oktatják a német gyerekeket, hogy az is jó, ha egy kisgyereknek nem apukája és anyukája, hanem két apukája van. Mert - gondolkodik el a kis lurkó a képregényben - végül is az a lényeg, hogy szeressenek. Tényleg ez lenne a lényeg, de ebben az esetben érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy mit is jelent ez a sokat emlegetett szeretet. Amikor a Biblia arról ír, hogy a szülők szeressék a gyermekeiket, akkor két férfira, esetleg két nőre gondolt? Természetesen nem. Mégis, vannak, akik úgy gondolják, hogy haladni kell a korral és meg kell értetni a legkisebbekkel is, hogy nincs ebben semmi rossz, hogy két férfi éppen olyan jó családot tud alkotni, mint egy nő és egy férfi. Szörnyű!
A kamillánál is jobban
Hamarosan itt a karácsony. Az esemény bibliai leírásában egy olyan férfiről és nőről olvasunk, akik engedelmeskedtek Isten akaratának, és befogadták az Isten Fiát. Azt hiszem, hogy a mai családok titka is ebben rejlik, hogy tudniillik van-e helye abban a Fiúnak, Jézus Krisztusnak. Megpróbálják elhitetni, hogy Istenre ma már nincs szükség, hogy elavult, hogy csak az ostobák hisznek benne, hogy a kamillához hasonlóan "allergiás" reakciókat vált ki. Erről én másként gondolkodom. Tudom, hogy gyermekeimnek egy édesanyára és egy édesapára van szükségük, nekünk, szülőknek pedig egy Istenre, aki valódi családdá, gyermekeket szerető szülőkké formál minket. Az adventi készülődés irányítsa figyelmünket ezekre az ősi értékekre és lássuk be, hogy Istenre mindennél, még a kamillánál is jobban szükségünk van!

Az elborzasztó képregény:












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés