2011. december 27., kedd

Egy igaz ember

"József igaz ember volt" (Mt 1,19)

Még a nyáron történt, hogy két öltönyös, jó modorú fiatalember csengetett be szemközti szomszédunkhoz. Ha jól emlékszem, energiatakarékos izzókat kínáltak megvételre. Szomszédasszonyunk nem az a típus, akit holmi akciókkal, jónak tűnő ajánlatokkal fellehet ültetni. Ebben az esetben sem hatódott meg a jó modortól és az öltönytől, és néhány szó elhangzását követően elzavarta az "ügynököket". Később derült ki, hogy jól tette, a fiatalemberek ugyanis házaló szélhámosok voltak.

József, Mária férje egyszerű ács volt. Nem volt gazdag, nem volt fényes öltözete, és talán különösebb teológiai ismeretei sem. A Biblia viszont fontosnak tartotta megjegyezni: József igaz ember volt.
Minden zsidó tudta, hogy vannak cádikok, vagyis igaz emberek, de a közgondolkodás azt tartotta, hogy ezeket az igaz embereket a rabbik, a szellemi vezetők között kell keresni. Ezért olyan különös a fenti félmondat, hiszen kiderül belőle, hogy egy fűrészporos ács is lehet cádik, vagyis igaz az Isten előtt. Az emberek erről bizonyára mást gondoltak volna, de miért foglalkoznánk az emberek véleményével, ha egyszer maga a Szentlélek íratta le: József igaz ember volt?!
Mindegy mi a szakmánk, milyen az öltözetünk, vagy mekkora a tudásunk. A lényeg, hogy Isten - aki tovább lát a jó modornál és az öltönynél - mit gondol rólunk. Ha külsőnk és körülményeink nem is emelnek minket a társadalom, vagy a média érdeklődésének középpontjába, ne szomorkodjunk, hanem törekedjünk arra, hogy Isten és ember előtt igaz életet éljünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés