2011. május 11., szerda

Egy pokoljárás kritikája

Tegnap kaptam egy videó linket. Íme:  http://keresztenyfilmek.com/bizonysagok/384-angelica-zambrano-a-menny-kiralysaga-es-a-pokol-.html
Habár hosszú, a tanulságai miatt érdemes megnézni. Egy 18 éves leányzó mesél arról, hogy járt a mennyben és a pokolban, és arról, hogy ott miket látott. Mivel számos hasonló anyag kering az interneten, és mivel tele vagyok ellenérzésekkel az ilyen jellegű dolgokkal kapcsolatban (habár karizmatikus embernek tartom magam), úgy gondoltam, hogy néhány pontban megfogalmazom véleményemet a videóval összefüggésben, hátha másnak is segítségére lesz.
Először a történet. Egy olyan 18 éves lányt látunk a felvételen, aki végig szélesre húzott szájjal, mosolyogva, meglehetősen gyors beszéddel mondja el átéléseit. Saját bevallása szerint még korábban megtért, de elhagyta az Úr útját, és ha jól emlékszem, akkor 17 évesen kezdte igazán komolyan venni a Krisztus-követést. Saját és édesanyja állítása szerint (aki szintén beszél a videón) egy nap délután 4 órakor meghalt. Ha jól értettem, a halál pillanatában csak ő és édesanyja volt a házban. Csak 23 órával később "támadt fel". Ezalatt találkozott a Szentlélekkel, angyalokkal, és Jézussal, aki kézen fogta és bemutatta neki a poklot és a mennyet. A pokolban Michael Jacksont, de II. János Pál pápát is látta, valamint egy 8 éves szófogadatlan gyereket. Az ifjú hölgy jelenleg nagy nyilvánosság előtt beszél átéléséről.
Miért vagyok szkeptikus? Azt hiszem, hogy az ilyen beszámolókat, de az egyéb jellegű próféciákat, kijelentéseket is egy egészséges kételkedéssel kell fogadni. A Biblia ugyanis arra tanít bennünket, hogy mindent vizsgáljunk meg. Ha ezt elmulasztjuk, akkor olyanná válhatunk, mint akikről Júdás apostol beszél: "szelektől hányt-vetett fellegek". Vallom, hogy ha valami az Istentől ered, akkor az kiállja a vizsgálódás próbáját. Ezért veszem a bátorságot arra, hogy valakinek az átélését kritizáljam és felhívjam a figyelmet annak egészségtelen részeire.
A hölgy szándéka jónak mondható: el akarja mondani mindenkinek, hogy van menny és pokol, és hogy az emberek higgyenek az Úr Jézusban. Dicséretes szándék, de már ez sem bibliai. Gondoljunk a gazdag és Lázár történetére. Nem azért könyörgött a gazdag, hogy Lázár hadd jöjjön vissza bizonyságot tenni a pokol létezéséről? Mi volt erre Ábrahám válasza? "Vannak Mózeseik és prófétáik, hallgassák azokat" Megváltozott volna a mennyeiek álláspontja az eltelt kétezer év alatt? Nem gondolom. Ezért vagyok szkeptikus, amikor emberek azzal állnak a hallgatók elé, hogy ők voltak a pokolban (megjegyzem, hogy Lázár nem lépett arra a területre a példázat szerint, ahol a gazdag volt; a nagy közbevetés mindvégig megmaradt közöttük) és visszajöttek, hogy arról beszéljenek. Ha így történne, Isten azt ismerné el, hogy az Ő igéje önmagában nem elég erős, szükség van arra, hogy mások attól függetlenül is beszéljenek bizonyos igazságokról. A példázatban Jézus épp arra hívja fel a figyelmet, hogy az ember minden ismeret birtokában van, és nincs szükség a halált átélt emberek bizonyságaira; elegek a Mózesek és a próféták.
A másik, ami miatt hitetlenkedem, hogy ezekről a komoly dolgokról egy 18 éves lány beszél, akinek semmi múltja, illetve ami van, az is a kicsapongásokról szól. Alig egy éve követi az Urat. Vajon el lehet képzelni, hogy ilyen komoly üzenetet egy ennyire zöldfülűre, mások előtt ismeretlen, hiteltelen személyre bíz? Jánosra mielőtt rábízza a patmoszi látomásokat, átvezette ezernyi megpróbáltatáson. Az az ember megjárta a hatóságokat, a forró olajat, és most is száműzetésben van. ELmúlt 90 éves, és nagy tekintélynek örvend az egyházban. Jézus tudta, hogy Jánosnak van hitele, ezért amit rajta keresztül fog üzenni, arra oda is fognak figyelni az emberek. Ha Billy Graham, vagy David Wilkerson mondott valamit, volt hitele azoknak a szavaknak. Mennyi hitele van egy 18 éves leányzónak? Egyébként nagyon kíváncsi lennék arra, hogy 5-10 év múlva hogy él az ifjú hölgy.
A leányzó látta a Szentlelket, akit egy úriemberként mutat be, aki sarut is visel. A Szentlélek emberi ábrázolásával sehol nem találkozunk a Szentírásban. Vannak külső megnyilvánulások (tűz, galamb), de ezek csak a Szentlélek jelenlétét jelzik; nem a galamb, vagy a tűz volt a Szentlélek! Ebben az elbeszélésben mégis emberi alakban, és Istentől függetlenül mozgó, tevékenykedő valakiként látjuk.
Beszéljünk a pokolról is, ahol rengeteg embert látott látnokunk. Egy gond van ezzel: ez sem bibliai. A Biblia szerint: "Mert ezt mondjuk néktek az Úr szavával, hogy mi, akik élünk, akik megmaradunk az Úr eljöveteléig, épen nem előzzük meg azokat, akik elaludtak. Mert maga az Úr riadóval, arkangyal szózatával és isteni harsonával leszáll az égből: és feltámadnak először akik meghaltak volt a Krisztusban; Azután mi, akik élünk, akik megmaradunk, elragadtatunk azokkal együtt a felhőkön az Úr elébe a levegőbe; és ekképen mindenkor az Úrral leszünk." (1Thes 4,15-17) Vagyis mielőtt az emberek elfoglalnák végső otthonukat, jön a feltámadás. Ráadásul a végső lakóhely elfoglalása a fenti igék alapján is egyértelmű, hogy nem érkezési sorrendben történik. Először még jön az ítélet és sok egyéb dolog. Azt hisszük, hogy akik meghaltak, alszanak, és velük együtt fogunk az Úr elé menni a feltámadás, illetve az elragadtatás által. Így a pokol sem az a hely, ahova már most is egymás után potyognak az emberek. A Biblia szerint (Jel 20,13-14) a második halál előtt az emberek megítéltetnek és csak ezt követően kerülhetnek a második halál helyére. De még nem történt meg ez az ítélettétel! Akkor hogy láthatta, hogy a pokolban van pl. János Pál pápa? Azért - mondja ő - mert bálványimádó. Persze akkor az összes katolikusnak ott a helye, és ezzel a kijelentéssel több mint 1 milliárd embert be is tettünk a pokolba. Ehhez hozzáadva a muzulmánokat, ateistákat, hindukat és egyebeket, tényleg nagynak tűnik a baj, és felvetődik a kérdés, hogy miért is kellett akkor Krisztusnak meghalnia. Azt hiszem, hogy az ifjú leányzó nagyon leegyszerűsített olyan dolgokat, melyek annyira összetettek, hogy jobb lenne nem is beszélni róluk; nincs ugyanis kellő rálátásunk.
Látott a pokolban egy 8 éves gyereket is, mert szófogadatlan volt és pokemonos meséket nézett. Ez alapján elég sok gyerek fog kikötni a pokolban. Vajon Isten tényleg a pokolba küldené ezért a gyerekeket? Ha rajtam múlna, nem a gyereket küldeném oda, hanem a szüleit. Egy gyerek még nem tud különbséget tenni jó és rossz között, jobb és bal keze között. Isten pont ezért könyörült meg Ninivén Jónás könyve szerint (Jón 4,11), mert tudatlanok voltak. Ezzel érvelt Jónással szemben a védőbeszédében. Most meg pokolba küldözgeti a tudatlan, kiforrott identitással nem rendelkező gyerekeket? Ezt nem tudom elfogadni a Biblia alapján.
Érdekes, hogy csak a látomása legvégén beszél Jézus sebeiről, jóllehet előtte Jézus kezét fogta. Ráadásul azt állítja, hogy ezek a sebek majd egyszer el fognak tűnni Jézusról. Vajon ennek milyen bibliai alapja lenne? Ezeknek a sebeknek köszönhetjük a megváltásunkat. Ezekért a sebekért imádjuk örökkön örökké az Urat. Miért tűnnének el?
Sok mindent felsorolhatnék még, de borzasztó hosszú lennék. Viszont feltűnt még valami. Angelika (talán így hívják a hölgyet) végig mosolyogva beszél. Ha jártam volna a pokolban és egy csomó szörnyűségnek szemtanúja lettem volna, szerintem nem lett volna kedvem mosolyogni. Legalább két olyan könyv eszembe jut, melyekben a szerzők a Krisztusért átélt szenvedéseikről beszélnek. Mindegyikben van egy olyan szakasz, ahol a szerzők azt írják, hogy a többi gyötrelemről nem írnak, mert több évtized távlatából is beleborzonganak, ha rá gondolnak. Ez a leányzó pedig mosolyogva beszél arról, hogy a pokolban látta a dédmamáját, meg a 8 éves gyereket, meg a pápát és sokakat. Ez több mint furcsa. Aztán az is furcsa, hogy amikor meghal, délután négy órakor, csak az anyja van vele. Tudta, hogy 16 órakor fog beállni a halál, mert ezt egy Isten embere kijelentette. Előtte ott voltak a házban többen is abból a gyülekezetből, ahova járt. Miért mentek el 16 óra előtt? Engem már csak a kíváncsiság is ott tartott volna! De az apja sem volt ott, aki nem is szólal meg a riportban. Ha tudom, hogy a lányom 16 órakor meg fog halni, akkor minimum szabadságot kérek arra a napra. Vagy rosszul gondolom? És ha már meghalt, miért nem hívták az orvost? Ha így tesznek, most lenne a kezükben egy halotti anyakönyvi kivonat, vagy valami ehhez hasonló, mellyel be lehetne reteszelni a hozzám hasonló kétkedők száját. Furcsa, furcsa, furcsa.
Azért tartom veszélyesnek az ilyen videókat, mert nyitottá válhatunk arra, hogy a Biblián kívül is hitelesnek fogadjunk el egyéb forrásokat. Legyen elég az, amit a Biblia kijelent. Talán nem véletlen, hogy a Szentírás nem vezet be minket a pokol gyötrelmeinek a mélységeibe. Amit viszont elmond, az pont elég arra, hogy megtudjuk: van menny és van pokol is. Mi a feladatunk? Higgyünk Jézus Krisztusban, és hallgassuk a mai Mózeseket és prófétákat.

2 megjegyzés:

  1. igazat adok neked
    sokmindenben igen hamis a "tanúságtétel"
    és felháborítónak tartom, hogy egy pápa nevét bemocskolják. a kis leányzó nem fél, hogy emiatt pokolba jut?

    VálaszTörlés
  2. Tetszett, ahogyan levezetted a gondolataid, Isten áldjon.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés