2011. május 31., kedd

A ruha üzenete

Egy alkalommal hajléktalanszállón hirdettem Igét. Hogy mondandómat érthetőbbé tegyem, az igehirdetés egy adott pontján levettem a zakómat és széttéptem. Nem a varrás mentén, hanem úgy igazán, menthetetlenül. Így mehet tönkre az élet - mondtam, miközben ott lifegett kezemben a legjobb zakóm maradéka.
Ez a történet jutott eszembe, amikor a bibliai József esetét olvastam, aki az apjától kapott tarka köntösben élte mindennapjait. Hogy miért volt fontos ez a ruhadarab? Ezt olvassuk: "De Izráel Józsefet minden fiánál jobban szerette, mert öregkorában született fia volt, s ezért tarka ruhát csináltatott neki." Ha József úgy találja ezt a köntöst, vagy ha egy barátjától kapja nem lett volna semmi gond. A baj abból adódott, hogy a köntösnek üzenete volt: apám jobban szeret engem, mint titeket. Ahányszor csak megjelent József a testvérei előtt, ezzel kellett szembesülniük. Talán attól is tartottak a fiúk, hogy apjuk felrúgja a szokásokat és Józsefet teszi majd örökössé. Ez nem is állt volna messze Jákobtól, hiszen ő is másodszülöttként nyerte el az elsőszülöttnek járó áldást. Ezt a napot nem akarták megvárni Lea és a szolgálók gyermekei. Amikor apjuk nem látta őket, leszaggatták Józsefről a cifra ruhát, őt magát pedig kútba dobták.
Azt hiszem, hogy a mi ruháinknak is lehet üzenete. Van egy nyakkendőm, ami nem elég "trendi", de eszembe sem jutott, hogy kidobjam, mert vagy másfél évtizede az akkor még leendő feleségemtől kaptam. Üzenete van. Ha kezembe kerül, egy jó érzés tölt el.
Lelkünknek is szüksége van öltözetre. A ruha, amit lelkünk visel, üzenetet hordoz. Elárulja honnan származunk, kihez tartozunk. Ha Istenhez tartozónak valljuk magunkat, e lelki öltözetet tisztán kell tartanunk. A tékozló fiú valószínűleg tiszta és drága ruhában indult el világot látni, de meggyötörve tért haza. Magán hordozta a maga mögött hagyott világ üzenetét. Gyakorlatilag egy élő fényképalbumként jelent meg apja előtt, aki rögtön utasítást ad: "Hozzátok ki hamar a legszebb ruhát, és adjátok reá..." A koszos, szakadt ruha nem volt méltó az ő fiához.
Vigyázzunk Atyánktól kapott ruhánkra! Viseljük büszkén, hiszen üzenete van. Jelzi hovatartozásunkat és hirdeti, hogy Valaki mindennél jobban szeret minket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés