2011. május 19., csütörtök

Stohl és a tinik

Valamivel több mint egy éve súlyos sérülésekkel járó közúti balesetet okozott az ismert színész, médiaszemélyiség, Stohl András. A vizsgálatok kiderítették, hogy mielőtt kormányt ragadott volna, alkoholt és kábítószert is fogyasztott. Stohl András most  a gimnáziumokat járja és saját történetével próbálja elrettenteni az ifjúságot az alkohol és a drog fogyasztásától. Ez utóbbi mondat azonban nem teljesen igaz. Stohl szerint ugyanis alkoholt és drogot lehet fogyasztani, de utána ne üljünk autóba. Amikor ezt olvastam, elgondolkodtam: vajon tényleg ilyen oktatásra van szüksége a mai fiatalságnak? Komolyan gondolják a tanárok és Stohl ügyvédei, hogy a tiniknek ilyen útmutatást kell adni: használd a szereket, csak azt válogasd meg, hogy hol? Sajnálom, hogy a drogokat és alkoholt fogyasztó ifjúság nem érzi, nem látja tettei következményét. Pedig erről kellene sokat beszélgetni velük, és nem csak az iskolákban, hanem otthon is. Stohl András kimaradt ezekből a beszélgetésekből. A korábban említett cikkben olvastam, hogy édesapja is súlyos szenvedélybeteg volt. Még halálos ágyán is az alkoholért könyörgött, amit ha máshogy már nem ment, cumisüveggel adagoltak neki. Szomorú. Remélem, hogy Stohl András, ez az egyébként tehetséges és családos fiatalember nem itt fog kikötni. 
Ezzel együtt elismerem, hogy óriási a nyomás a mai tiniken. Magyarországon minden ötödik tini kipróbált már valamilyen kábítószert, és ez az arány egyre csak romlik. Rengeteg a kísértés, a támadási felület. Erős lélek kell ahhoz, hogy nemet mondjanak, hogy nemet tudjanak mondani. Azért remélem, hogy a gimnazistákhoz nem csak Stohl András szavai jutnak el. 
Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a következő tanévtől mi is bemegyünk a környék iskoláiba Andrásétól eltérő, bibliai lelkületű üzenettel. Olyan emberekkel fogjuk járni az osztályokat, kiknek élete nem elrettentő, hanem követendő példa lehet. Remélem, hogy az üzenet célba fog jutni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés