2011. május 27., péntek

Hősként ünneplik a "mészárost"

A két háborús bűnös: balra Mladic, jobbra Karadzic
A Ratkó-korszak számunkra mást jelent, mint déli szomszédainknak. Nálunk, Magyarországon az '50-es évek első felére gondolunk, amikor is Ratkó Anna minisztersége idején (köszönhetően a gyermektelenségi adónak és az abortusztilalomnak) jelentősen megnőtt a születések száma. Az aktuális hírek viszont egy másik Ratkóról, Ratko Mladicról szólnak.
Boris Tadic szerb elnök csütörtökön jelentette be, hogy a Belgrádtól nyolcvan kilométerre lévő Lazarevo (Lázárföld) faluban elfogták a háborús bűntettekkel vádolt Ratko Mladicot. Tizenhat éven keresztül bujkált - mondják, habár ezzel kapcsolatban van bennem némi kétely. Mladic ugyanis nem sokat törődött önmaga álcázásával. Még szakállat sem növesztett. Miért is kellett volna ezt tennie, hiszen a szerbek egy része háborús hősként tartja nyilván.
Mladic emberek ezreit mészároltatta le. A sajtó nemes egyszerűséggel így is nevezi: a srebrenicai mészáros. 1995 júliusában ugyanis a szerb csapatok elfoglalták Srebrenicát, és az ott élő muzulmán lakosságot - mintegy nyolcezer embert - lemészárolták. Az ügyet tárgyaló bíró így foglalta össze a szörnytetteket: "...férfiak ezreit végezték ki és temették tömegsírokba, több száz férfit temettek el élve, nőket és férfiakat csonkítottak meg és mészároltak le, gyermekeket öltek meg az anyjuk szeme láttára, egy nagyapát arra kényszerítettek, hogy saját unokája májából egyen. Ezek a jelenetek az emberiség történetének legsötétebb lapjain a valódi poklot írják le". Mégis, amikor elfogták Maldicot, több százan vonultak az utcákra, tiltakozva a letartóztatás ellen. Ők a hőst, a nemzet hősét látják a gyilkosban. Volt, aki annak idején Pol Potban, Hitlerben, Sztálinban, vagy Mao Ce-tungban is a hőst látta. Sőt, van aki az észak-koreai diktátort, Kim Dzsong Ilt is annak tartja, pedig a legfrissebb jelentések szerint az országban akkora az éhség, hogy a 23 milliós lakosság negyede, mintegy hat millió ember sürgős ellátásra szorulna; sokan már a füvet és a fák kérgeit eszik. Ennek ellenére a nagy vezér képe ott lóg minden iskolában, a tereken, utcákon. Aki meg meri kérdőjelezni hatalmát, azonnal munkatáborban találja magát.
Ilyen világban élünk. Olyan világban, ahol hősök lettek a mészárosok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés