2011. május 25., szerda

A legjobb az anyatej

Mit gondolsz, hogy néz ki Isten? A kérdés gyakorlatilag megválaszolhatatlan, hiszen a Biblia tanúsága szerint "az Istent soha senki nem látta" (Jn 1,18). Néha mégis ábrázolni szeretnénk Őt. Amikor Michelangelo felfestette a Sixtus-kápolna mennyezetére az Ádám teremtése című művét, egy ősz hajú, szakállas Isten-alakot formázott meg. A legtöbb művész - szobrászok, festők - ezt a gondolatmenetet követik, sőt a gyerekek is szakállas öregurat rajzolnak, ha Istent kell "formázni" ceruzájuk hegyével.
Viszont a Biblia - bármily meglepő - néha anyai tulajdonságokat emleget Istennel kapcsolatban. A féltés, az óvás, az együttérzés, a megindulás, a gondoskodás leginkább a nőkre jellemző tulajdonságok. De van más is. Mivel a legtöbb igehirdető férfi, ezért ha az Ige hatását kell megfogalmaznunk, ezt a bibliai szakaszt idézzük: "Mert az Istennek beszéde élő és ható, és élesebb minden kétélű fegyvernél..." (Zsid 4,12a) Egy tipikusan férfias megközelítés ez. Azt hiszem, hogy a nők számára sokkal többet jelent ez a megközelítés: "Mint most született csecsemők, a tiszta, hamisítatlan tej után vágyakozzatok, hogy azon növekedjetek;" (1Pt 2,2). Mivel jelenleg is van egy csecsszopó a családunkban, ezért engem is megragadott ennek az Igének a gazdagsága.
A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy milyen fontos a "hamisítatlan anyatej" a kicsik számára. Noha ma már kiváló tápszerek, tejpótlók állnak a gyermekek rendelkezésére, de vitán felül áll, hogy az anyatej pótolhatatlan és utánozhatatlan. Mivel Bítiánk két hónappal hamarabb jött a világra, számára még fontosabb volt az anyatejes táplálás. Egy szaklap ezt írja ezzel kapcsolatban: "Az, hogy egy idő előtt született gyermeket már az első napoktól kezdve saját édesanyja tejével táplálnak, jelentősen növeli az esélyét a kritikus első hetek átvészelésének. A koraszülött baba édesanyjának különleges teje van. Több, növekedéshez szükséges fehérjét, D-vitamin felszívódásához elengedhetetlen taurint, immunanyagot, anti-oxidánst és gyulladáscsökkentő anyagot tartalmaz. Az anyatejben olyan hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak találhatók, amelyek az idegrendszer fejlődéséhez szükségesek. Ezek az anyagok a tápszerekben vagy elő sem fordulnak, vagy tápszerből felvéve nem hasznosulnak kellőképpen a gyermek szervezetében."
Az anyatejnek ezen kívül számtalan, a fejlődés szempontjából nélkülözhetetlen tulajdonsága van. Néhányat felsorolok ezek közül arra való tekintettel, hogy vajon miért az anyatejhez hasonlítja Péter Isten igéjét.
Köztudott, hogy a szoptatás alatt egy mély, és a férfiak számára megérthetetlenül szoros kapcsolat alakul ki anya és gyermeke között. Vajon Isten nem ezt szeretné elérni, amikor szolgáján keresztül arra biztat, hogy ne tápszeren, hanem hamisítatlan, közvetlenül Istentől származó anyatejen, Igén éljünk?
Kutatások igazolták, hogy a koraszülött babák nagyobb százalékban halnak meg, ha nem tartja kézben őket, vagy nem simogatja az édesanyjuk. Ugyanez a lelki életre is igaz. Ahhoz, hogy a hamisítatlan tejjel táplálkozzunk, nagyon közel kell kerülnünk a forráshoz, Istenhez. Miközben érezzük az Ő közelségét, megnyugszunk és fejlődünk. Halálos következményei vannak annak, ha valaki kilép e szoros kötelékből.
Az újszülött belében ragacsos anyag van (magzatszurok). Az anya első, vagy korai teje nagy segítséget nyújt ennek az anyagnak a baba testéből való távozásra. Vajon a lelki lerakódások, bűnök ellen van jobb gyógyszer, mint a hamisítatlan Ige? 
Hosszasan folytathatnám az anyatej előnyös tulajdonságainak bemutatását, és ezen keresztül az Igével, a hamisítatlan Igével való táplálkozás fontosságát. Viszont talán ennyiből is megértjük, hogy az Ige lelkünk olyan tápláléka, melynek mennyei összetétele az életet és a fejlődést jelenti lelkünk számára. Táplálkozzunk vele rendszeresen! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés