2011. május 26., csütörtök

A hétköznapok hősei

A mai reggelen egy hős története ragadott meg. Sammának hívták, aki egyedül ütközött meg a Lehinél összegyülekezett filiszteusokkal. A Biblia így emlékezik meg erről: "A következő volt Sammá, a hárári Ágé fia. Amikor összegyűltek a filiszteusok Lehinél, ahol a mező egy darabja lencsével volt bevetve, a hadinép már megfutamodott a filiszteusok előtt, de ő megállt annak a darab földnek a közepén, megvédte azt, és megverte a filiszteusokat. Így adott az ÚR nagy győzelmet."
Lehi mezejénél a filiszteusok már elszenvedtek egy súlyos vereséget. Annak idején ugyanis itt vert agyon közülük Sámson ezer embert egy szamár állcsontjával. Viszont Sámsontól most nem kellett tartania a filiszteusoknak, és úgy gondolhatták, hogy a hozzá hasonló kaliberű hősök ideje lejárt. A csata első percei őket igazolták, mert a zsidók hamar futni kezdtek. Egy kivételével. Sammá megállt a föld közepén és megvédte azt. Ennek a mondatnak a megfogalmazásánál a Biblia érdekes kifejezést használ, amit akár így is fordíthatnánk: Sammá béketűrő volt. A béketűrés ugyanis ezt jelenti: kitartani, ott maradni.
A mai kornak is megvannak a maga hősei. Vannak férjek és feleségek, akik hősként állnak a maguk lencseföldjén. Ma Magyarországon tíz házasságból hat válással végződik. Ezek a számok is jelzik, hogy mekkora csata dúl az otthonokban, családokban. Sajnos sokan meghátrálnak, de vannak hősök is. Férjek és feleségek, akik ott állnak térdeiken és küzdenek házastársukért, gyermekeikért csodálatra méltó hittel. Mi ez, ha nem béketűrés?
Vannak fiatalok, akik naponta mondanak nemet a kor csábításainak. Micsoda hősies lelkület kell ahhoz, hogy egy tini hitéhez és a józan észhez ragaszkodva megálljon akkor, amikor körülötte mindenki cserélgeti a barátját/barátnőjét, amikor mindenki cigit szív, bulikba jár, drogokat próbál ki. Sammá lelkű fiatalok ezek, akik hősies kitartással védik a maguk lencseföldjét.
Aztán ott vannak azok az idős emberek is, akik ezer betegségtől szenvednek, a magány szorításában élnek, akik már nem értik meg ezt a világot, de mégsem a panasznak adják lelküket, szájukat, hanem Isten dicsőítésének. Mi ez, ha nem béketűrés? Mi ez, ha nem egy irtózatos csata a zúgolódó, panaszkodó, elégedetlenkedő és örökké kesergő világ lelke ellen?
Mi is lehetünk kitartó, helyünkön megálló hősök. Erre a kitartásra bátorít Jakab: "Legyetek ti is béketűrők, és erősítsétek meg szíveteket, mert az Úrnak eljövetele közel van." (Jak 5,8). Harcoljunk hát kitartással a magunk lencseföldjéért, még ha időnként egyedül is érezzük magunkat ezekben a küzdelmekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés