2011. november 14., hétfő

Álmodtunk egy világot magunknak...

"Ti azért legyetek tökéletesek, mint ahogy mennyei Atyátok tökéletes." (Mt 5,48)

A KSH adatai szerint Magyarországon mintegy 150 ezer meddő pár él, ami megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 10-15 százalékra becsült előfordulási arányának. A Semmelweis Egyetem ETK Nőgyógyászati Klinikáján a KSH és a WHO számainál is többre becsülik a meddőségben érintettek számát. Felmérésük szerint inkább a 18 százalék a reális, ami riasztóan magas szám. (Forrás: hazipatika.com)

Érdekes ellentmondást fedezhetünk fel a számok mögött. Van ugyanis közel 200 ezer olyan magyar pár, akik hiába várják a gyermekáldást. Közülük sok ezren minden tőlük telhetőt megtesznek a csodáért: orvosi vizsgálatokon vesznek részt, gyógyszereket szednek, meddőségi centrumokat keresnek fel, és ha semmi nem segített, akkor jöhet a lombikbébi program, ami nem kis anyagi áldozatot kíván. Az én információim szerint egyetlen lombikbébi-kezelés 362 ezer forintba kerül, és az OEP öt ilyen beavatkozáshoz ad támogatást. Ezen felül van a gyógyszerköltség, melyek egy részére 50 százalékos támogatás jár, de egyetlen próbálkozás így is 80-150 ezer forintjába kerül a majdani szülőknek, és tudjuk, hogy a legtöbb esetben egyetlen próbálkozás nem elég. Hol van itt az ellentmondás? Hát ott, hogy ebben az országban, ahol némelyek mindent megtesznek azért, hogy gyermekük születhessen, évente 43-44 ezer abortuszt végeznek.
Riasztó adatok
A következő történetet Czeizel Endre, a közismert orvosgenetikus mesélte el. Mint mondta, a tavalyi évben négy olyan anyuka kereste fel, kiknek magzatánál ajakhasadékot (archasadék) állapítottak meg. A doktor úr felvilágosította az anyukákat arról, hogy a probléma műtéttel helyrehozható. A fiúk esetében - folytatta - még kedvezőbb a helyzet, mert ha később bajuszt növesztenek, a műtét nyomai gyakorlatilag teljesen eltüntethetők. Ennek ellenére a négyből hárman elvetették magzatukat.
A döntés hátterében Czeizel Endre a következő okot vélte felfedezni: ha már gyerekünk lesz, legyen tökéletes. Természetesen nem általánosíthatunk, de azt hiszem, hogy sokszor valóban ez a legfőbb motiváció. Az én gyerekem legyen a legszebb, a legjobb, a legokosabb... Járatom táncórákra, karatéra, rajz szakkörbe, focizik, atletizál, és közben persze elvárom, hogy a tanévet igazgatói dicsérettel zárja. Isten megteremtette a világot, de azóta mi is megteremtettük a magunk szemkápráztató világát, melybe - sok esetben - csak tökéletes gyerekeknek van helyük.
Akik nem illenek a mi világunkba
5000 magyar anyukától kérdezték meg, hogy ha tudná, hogy a gyermeke egy adott betegséggel jönne a világra, akkor megtartaná, vagy elvetetné. A Down-kór esetében 96%, az ajakhasadék esetében pedig 61% mondta azt, hogy az abortuszt választaná. Talán túlzásnak tűnik amit írok, de nem a hitleri eszmék diadala ez ma, a 21. században, mely szerint nincs helye a társadalomban senkinek, aki érdemben nem tud hozzátenni az általunk megálmodott világ megformálásához? De mára túlhaladtuk a 20. század legsötétebb fejezeteit is, mert nem csak a Down-kórosokkal van problémánk, hanem az ajakhasadékosokkal és egyáltalán bárkivel, aki nem illik címlaplányos, kockahasú, fehérített fogú, agyonplasztikázott, tökéletesnek álmodott világunkba. 
Isten szerinti tökéletesség
A Biblia is tökéletességet kér, de hol van ez attól, amire mi törekszünk? Mert Isten szerint az lenne a tökéletesség, ha szeretni tudnánk az ellenséget, és imádkoznánk azokért, akik kergetnek, üldöznek minket. Többre jutunk ezzel a lelkülettel, mint a kifogástalan külsővel. Talán nem véletlenül állapította meg a bölcs: Csalóka a báj, mulandó a szépség, de az URat félő asszony dicséretre méltó" (Péld 31,30). "Akik tehát tökéletesek vagyunk, így gondolkozzunk..." (Fil 3,15).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés