2011. november 30., szerda

Közel van az Isten országa

"Mester, nézd, milyen kövek és milyen épületek!" (Mk 13,1)

Szinte magam előtt látom a tanítványokat, akik zsidó büszkeséggel mutatták be Jézusnak saját házát, a templomot. Merthogy a templom elvileg neki épült. A zsidók várták, hitték, hogy egyszer eljön a Messiás, aki diadalmasan bevonul ebbe a templomba és elfoglalja az őt megillető helyet. 

A tanítványokban már ekkor is ott éghetett a kérdés: "Uram, avagy nem ez időben állítod-é helyre az országot Izráelnek?" (Csel 1,6). Talán ez forgott bennük akkor is, amikor mutatóujjaik a templomra szegeződtek, amikor ezt mondták a Mesternek: nézd, milyen kövek... Talán épp arra céloztak ezzel, hogy "Kedves Messiásunk! Itt ez a gyönyörű templom. Foglald el benne a helyedet és állítsd helyre Izrael országát!" Jézus válasza lehangoló: „Jönnek olyan napok, amikor ezekből, amiket itt láttok, nem marad kő kövön, amit le ne rombolnának”. 
Minden porba hull
„A kommunizmus eszméi győznek, mi tudjuk, hogy boldog jövendőt ez ád…” – fogalmazott annak idején a Szovjetunió himnusza. Számos eszme hitte és hirdette, hogy az általuk felépített templomok, rendszerek örökké megmaradnak. Aztán történt valami, melynek következtében a nagyhatalmú Nabukodozorok a füvet legelő állatok között találták magukat és leromboltatott minden, ami addig az örökkévalóságot hivatott hirdetni. Így hullottak porba az arany állóképek és így vágattak ki az égig érő fák.
Boldog jövendő
Hányszor bíztunk emberekben, rendszerekben, vagy a saját bölcsességünkön alapuló „boldog jövendőben”! Hányszor hittük, hogy itt a Földön is vannak örök dolgok, melyeket megragadhatunk, melyekre büszkék lehetünk, mint a tanítványok a templomra. Hányszor hittük, hogy mi, a halandó emberek is képesek vagyunk örökkévaló dolgokat alkotni. Vagy talán még mindig ezt hisszük? Jézus szavai ma is igazak: „nem marad itt kő kövön”! De nem csak ennyit mond, hanem azt is, hogy amikor minden recseg-ropog, amikor valósággá lesznek prófétai szavai, akkor jusson eszünkbe: közel van az Isten országa. Az az ország, mely valóban boldog jövendőt ígér, mely már most is bennünk és közöttünk van, mely nem beszédben áll, és mely nem az evésről és ivásról szól. Ez az ország az egyetlen, mely erősebb alapokkal bír, mint az ég és a Föld. Csodás dolog, hogy ennek az országnak lehetünk a polgárai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés