2011. november 29., kedd

Egy "beszédes" nap

Most volt az első olyan alkalom, amikor a 7. és a 8. osztálynak is én tartottam az órát. Érdekes és tanulságokkal teli nap volt a mai.

A 7. osztályban a barátság volt a téma. Az óra anyagának alapjául Damón és Püthiasz története szolgált. Talán a ködös idő, vagy a diákok leterheltsége (több versenyen is részt vettek ezekben a napokban és javában készülnek az ünnepekre) miatt, de nehezebb volt a figyelmüket lekötni. Egyébként közreműködőek voltak, de most többet járt a szájuk, mint egyébként.
Az óra rövidsége miatt nem jutottunk el az anyag végéig. Beszéltünk arról, hogy milyen tulajdonságok szükségesek egy jó barátság kialakításához. Így például: hűség, őszinteség, megbízhatóság... Érdekes, hogy a gyerekek (egy lista alapján) a kedvességet is ide sorolták, de például a felelősségvállalást már nem. Még az sem tisztázódott számukra, hogy mást jelent a "haver" és mást az igazi lelki barát.
Egyelőre nem tudtak választ adni arra a Dionüsziosz király által megfogalmazott kérdésre, hogy miként lehet igaz barátra szert tenni. A következő együttlét alkalmával majd ezt a kérdéskört fogjuk boncolgatni.
A 8. osztályban a tisztelet volt a téma. Ez egy nagyobb létszámú osztály, ahol sokkal nagyobb azoknak a száma, akik fontosnak tartják, hogy kommentálják a látottakat-hallottakat. Mindenesetre Ildikó szerint (Ildikó és Laci kísértek el a mai túrára) ma csendesebbek voltak, mint egyébként szoktak. Talán. Viszont be kell vallanom, hogy elég nehéz a gondolataimat úgy összeszedni, hogy közben folyamatos a beszéd.
Viszont volt, amikor elhallgattak. Nick Vujicic története alatt csendben figyelt az osztály, miközben nézték a kezek és lábak nélkül élő fiú hétköznapjait. Nagy kihívást jelent az osztály figyelmének lekötése és az, hogy mindenkire odafigyeljek, ne csak a jelentkezőkre és a folyamatosan beszélőkre. Több manuális feladat, több játék, több elgondolkodtató történet - talán ezek segítségével sikerülhet jobban odairányítani figyelmüket az adott téma felé.
Egyébként a gyerekek aranyosak, illedelmesek és örülnek, ha megyünk. Ma is felcsillant a szemük, amikor megláttak minket. Érdeklődtek, hogy Feri bá' hol van, miért nem tudott eljönni. Aranyos volt tőlük ez a kíváncsiság. Legközelebb december 13-án a Végtelen hit című filmet fogjuk megnézni. Idén ez lesz az utolsó találkozásunk. Várom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés