2011. október 12., szerda

Másodperceink vannak

"Ki az az ember, akinek tetszik az élet, és szeretne jó napokat látni?" (Zsolt 34,13)

Egy-egy nap 24 órából, vagyis 1440 percből, vagy ha úgy tetszik, 86400 másodpercből áll. Ez alapján könnyű kiszámolnom, hogy eddigi 36 évem alatt több, mint 315.360 órát éltem meg, ami 18.921.600 percet, és 1.135.296.000 másodpercet jelent.
Másodperceim alapján kijelenthetem, hogy időmilliárdos vagyok. Másrészt feledékeny is, mert ebből a több mint  egy milliárd másodpercből alig-alig emlékszem néhányra. Pedig egy-egy másodperc sokat ronthat, vagy javíthat életünk menetén. Néhány példa:
Dávid már elmúlhatott 40 éves, amikor egy esti séta alkalmával meglátta a fürdőző Betsabét. A látást tettek követték: paráználkodott, majd gyilkolt. Ezt követően semmi nem volt olyan, mint régen. Vagyis körülbelül másfél milliárd másodperc után jött egy pillanat, ami gyökeresen megváltoztatta az addig sikeres király életét.
Sámson, ez az erős, félelmetes fiatalember is töretlenül gyűjtögette másodperceit. Úgy tűnt, hogy senki és semmi nem tudja megállítani. Gondolt egyet és rókákat fogott, filiszteusokat vert agyon, vagy városkaput tépett ki a helyéből. Semmi nem volt, ami meghátrálásra kényszeríthette volna. Aztán egyszer lehajtotta fejét Delila ölébe és elsuttogta ereje titkát. Vajon hány másodpercig tarthatott, amíg elmondta: "Borotva nem érte soha a fejemet, mert Istennek vagyok szentelve születésemtől fogva. Ha megnyírnak, odalesz az erőm, elgyengülök, és olyan leszek, mint bármely más ember." Ez a két mondat kiölt belőle minden erőt. Pontosan nem tudom mikor, de talán egymilliárd másodperc után jött néhány, amiben ott volt a meggondolatlansága, amikor rossz, életét tönkretevő döntést hozott.
Viszont van jó példa is. Jézus mellett két lator függött a kereszten. Mindegyik tudta, hogy kiszabott perceik hamarosan letelnek. Ekkor az egyik felsóhajtott, kegyelmet kért és kapott. Ott volt mögötte egy hiábavaló élet annak megannyi másodpercével együtt. Élete utolsó másodpercei viszont örök életet, üdvösséget hoztak a számára.
Ha Isten is úgy akarja, ma is kapunk 86400 másodpercet. Az időt nekünk kell beosztanunk. Talán fontos, magunk és/vagy mások életét meghatározó döntéseket kell meghoznunk. Talán csak egy "nem"-et, vagy egy "igen"-t kell kiejteni a szánkon, de ezek az egy másodperces szavak fordulatokat hozhatnak, megváltoztathatják a jövőnket, életünk menetét. Ezért fontos, hogy meggondoltak legyünk, olyan emberek, akik döntéseikbe Istent is beavatják.
36. születésnapomra kaptam egy képeslapot, melyen ez a sokat mondó idézet áll:
"Nem az enyémek az évek, melyek időmet emésztik.
Nem az enyémek az évek, melyeket még megérek;
A pillanat az enyém és ha erre figyelek,
akkor az enyém az, aki időt és örökkévalóságot teremtett." (Andreas Gryphius)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés