2011. október 10., hétfő

Mi lesz, ha leszakad az ég?


Mao, a kínai politikai ikon egyszer azt mondta, hogy „az ég felét nők támasztják alá”. Kínának most azzal a veszéllyel kell szembenéznie, hogy az ég leszakad. A 2010. évi népszámlálás adatai szerint az utóbbi három évtizedben a születéskori nemi arány eltolódott a riasztó 118 fiú/100 lány felé, ami a világ legnagyobb aránytalansága. Emberi beavatkozás nélkül a fiú/lány arány 103-107/100.

Kína területén csak Tibetben és Xinjiangban normális a 20 év alattiaknál a nemek aránya. Az egyensúly hiánya Kína többi területén komoly szociális problémákhoz fog vezetni. Például, a becslések szerint 2020-ban 30 millió kínai férfi nem fog feleséget találni. Ez a problémás trend az 1980-as években kezdődött, az „egyke politikával” és az ugyanakkor kifejlesztett UH technikával, amivel meg lehet állapítani a magzat nemét, és így megbízható nem-szelektív abortuszra nyílt mód. Ennek a problémának a kezelésére a kínai kormány 8 hónapos nemzeti kampányt indított a születés előtti nem meghatározás és a nem-szelektív abortusz ellen. Minden szakember vagy intézmény, ahol ezek ellen a célok ellen vétenek, szakmai engedély megvonással, sőt esetenként büntető-eljárással számolhat.

A fenti célú kampányt nem először vezetik be Kínában. Hasonlóak voltak 1986-ban, 89-ben, 93-ban, 2002-ben és 2006-ban. Miért folytatták ennyi időn keresztül ezt a tiltott gyakorlatot a szakberek? Először is a nem-szelektív abortusz nagyon jövedelmező.  A nem meghatározását célzó vér és UH vizsgálatok ára 550-870 USA dollár. További faktorok a tradicionális kulturális preferencia a fiú utód iránt, a csökkenő termékenység, és az egyke politika.

Kínának, a nem-szelektív abortuszok elleni közegészségügyi küzdelemmel párhuzamosan hatékony intézkedéseket kell bevezetnie a nemek közötti egyenlőség megteremtésére és a nők helyzetének hosszú távú megerősítésére. (Forrás: www.hazijogorvos.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Összes oldalmegjelenítés